Eerstvolgende workshop: 6 mei – Prikkels in de juiste dosis

Creatief generalist-zijn is zonder enige twijfel een sterkte. En toch…wanneer ik mensen wijs op hun talenten krijg ik vaak reacties in de zin van: „Ja ok, ik heb veel ideeën, maar soms word ik er gewoon gek van! Ik moet juist proberen minder ideeën te hebben.” of “Zeker, ik heb een grote leerhonger. Maar ik kan niet blijven van job veranderen. Nu moet ik gewoon maar eens doorbijten.”

 Mensen lijken soms juist last te hebben van hun talent(en). Wat is er hier precies aan de hand? 

Talenten kunnen overdreven worden. We hebben de neiging dit te doen in periodes van stress, vermoeidheid, of ziekte. Ben je bijvoorbeeld een ‘kennisspons’? Grote kans dat je op momenten waarbij je onder druk staat, net de neiging hebt té veel met je neus in de boeken te zitten, of de ene opleiding na de andere volgt, maar er in de praktijk niets mee doet. Een heel menselijke reactie is dan te denken dat je maar de hele boetiek moet sluiten. Er schuilt een zwart-wit denker in elk van ons. Alleen… talent won’t be ignored!

Je talent gaan minimaliseren, negeren of onderdrukken, het zal zich vroeg of laat wreken. Maar hoe kan het dan wél?

 

Piste 1: ontwikkel hefboomvaardigheden

 

Dit zijn vaardigheden die zorgen dat je effectiever omgaat met de situaties waarin je het doorgaans moeilijk krijgt. Bijvoorbeeld terug naar die ‘ideeënfontein’ van daarnet. Heb je last van dit talent omdat jouw hoofd nooit lijkt stil te staan? Er bestaat niet zoiets als een ideeënknop die je aan of uit kan zetten, dus de oplossing zal van een andere kant moeten komen. Het van je afschrijven kan helpen. Van een eenvoudig notitieboekje tot een handige online tool, zorg ervoor dat jouw ideeën een plek krijgen zodat je ze vervolgens ook kan loslaten. Ben je met iets bezig dat jouw volle focus vraagt? Las dan af en toe ook wat speeltijd in, waarbij je vrij mag brainstormen, ideeën bedenken, dagdromen, … Zo zorg je ervoor dat jouw batterijen zich voldoende kunnen opladen.

Misschien is het eerder jouw omgeving die last heeft van dit talent, omdat ze jou niet kunnen volgen? Probeer dan een beter zicht te krijgen op wat van belang is voor jouw tegenpartij voor je een idee lanceert: wat kan jouw idee veranderen voor hem/haar? Welke achtergrondinfo heeft hij/zij nodig om jouw idee ten volle te kunnen begrijpen? Kortom: overval mensen er niet zomaar mee.

 

Piste 2: zet een ander talent in als buffer

 

Ben jij bijvoorbeeld een visionair, een ‘toekomstdenker’, en lijk je altijd twee stappen vooruit te zijn op anderen? Soms behoorlijk frustrerend en tja… laat ons zeggen dat je je dan niet altijd van je meest geduldige kant laat zien. Ga eens kijken naar jouw andere talenten. Misschien ben je wel heel sterk in het schrijven van inspirerende teksten? Probeer jouw toekomstbeeld of visie dan eens neer te pennen. Of misschien ben jij zo iemand die heel goed spanningen aanvoelt en probeer jij dan op te treden als verbindingsfiguur? Ook dit talent kan je helpen: zoek naar de punten van overeenstemming tussen de mensen en jouw visie, bouw een brug. Kortom: wellicht heb je wel iets zitten in jouw gereedschapskist, het is kwestie van er eens goed in te gaan rommelen.

Moraal van het verhaal: ben je in onmin met één of meerdere van jouw talenten, sluit dan terug vriendschap. Ze zijn jouw belangrijkste bondgenoten voor meer energie, voldoening en vooruitgang in je leven en loopbaan.

 

Voor graag meer wil lezen over talent en hefboomvaardigheden: https://www.lannoo.be/nl/luk-dewulf
Voor wie zelf talenten-wizard wil worden en anderen wil helpen om hun potentieel te ontdekken en optimaal te gebruiken: check onze training ‘Maak het potentieel zichtbaar van jouw coachee‘. 

 

 

Maak talent zichtbaar bij anderen

Leer hoe je een talenteninterview voert met onze leidraad, en mis geen enkel nieuwtje meer mbt onze activiteiten rond talentcoaching!

Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit