Inzicht hebben in wat de verbindende lijnen zijn in jouw veelheid kan een enorme rust teweeg brengen. Maar het schept ook helderheid voor anderen. Je maakt je verstaanbaar zonder jezelf te moeten beperken tot ‘één ding’. Je overtuigt mensen om met jou samen te werken nét omdat je zo veelzijdig bent. Hoe zalig klinkt dat? Maar de weg van chaos naar helderheid is niet bepaald ‘a walk in the park’. Het verloopt vaak in stapjes en heeft zijn tijd nodig. Eigenlijk kan je zelfs spreken van verschillende ‘stadia’ in de Rode Draden-zoektocht. Ik benoem ze als:

 

De ik-ben-een-ongeleid-projectiel fase

 

Je hebt het gevoel dat het alle kanten opgaat en jouw hoofd tolt ervan! Wanneer iemand jou vraagt om uit te leggen wie je bent/wat je doet, zou je het liefst heel hard wegrennen. Je komt niet uit je woorden, of je vervalt net in een stortvloed van woorden, en anderen kijken je alleen maar bedenkelijk of verward aan. Ook is het jou helemaal niet duidelijk waar je prioriteiten nu liggen voor de komende maanden/jaren. Rode draden, richting, focus? * I wish!*

 

De ik-zie-draden-in-de-verte fase

 

Je beseft wel dat er verbanden zijn tussen de vele dingen die je doet (en die jou interesseren), maar je krijgt het nog niet helemaal te pakken. Je ziet verschillende mogelijkheden, richtingen, zonder helemaal zeker te zijn. Best frustrerend, het ‘bijna, maar toch nog niet’ gevoel. Zeker wanneer je het wil uitleggen aan anderen, want die kan je helaas niet meenemen in je hoofd…

 

De ik-zoek-nog-naar-de-juiste-woorden fase

 

Voor jezelf is het helder. Je weet wat de verbindende factoren zijn in jouw ‘veelheid’. Maar het uitleggen aan anderen verloopt nog wat stroef. Hoe begin je er aan? Hoe verwoord je dat nu op een manier waarop anderen helemaal mee zijn? En wanneer zet je welk ‘type’ rode draad in? Daar heb je nog een kluif aan. 

 

De ik-vind-het-moeilijk-om-mezelf-te-promoten fase

 

Hmmm, dit is natuurlijk vaak veel meer dan een ‘fase’. Grote kans dat je deze al even meesleept. Het gebeurt zelfs al eens dat de twee vorige fases gebruikt worden al ‘excuus’ om niet met deze onruststoker aan de slag te gaan. Maar dus, je kwam nu tot het besef dat je je rode draden eigenlijk wel kent, en er de woorden voor hebt, maar toch blijft het wringen. Misschien ben je stiekem bang dat als je je nek uitsteekt, mensen er ook iets ‘van gaan vinden’? Dat je commentaar krijgt. Of dat je, nog erger, op je bek gaat. Ga eens na: waarom precies vind jij het eng om met je verhaal naar buiten te komen? Wat probeer je te vermijden? 

 

De ik-zit-in-de-rode-draden-hemel fase

 

Je weet waar je voor staat, je ervaart rust in je hoofd én je kan anderen daar probleemloos in meenemen. Ook zij geraken enthousiast over jouw verhaal en dit vertaalt zich in leuke jobs/opdrachten/klanten. De Rode Draden hemel dus!

  

De ik-wil-nieuwe-laagjes-toevoegen fase

 

Je hebt een tijd op een wolkje geleefd en alles gaat prima. Maar nu merk je dat jouw boodschap niet bij iedereen even goed aanslaat, of je wil variatie brengen in je verhaal. Kortom: je hebt nood aan een rijker gevulde rode-draad koffer. Je gaat op zoek naar andere opties om jezelf te begrijpen én uit te leggen. Zijn er nog andere lijntjes, andere invalshoeken te ontdekken in jouw verhaal? Is er nog een diepere laag te ontdekken? Het maakt jou wel nieuwsgierig!

  

De ik-vind-mezelf-opnieuw-uit fase

 

Je bent toe aan iets nieuws. Een nieuw project, een nieuw thema, een nieuwe doelgroep… Wat betekent dit voor de rode draden die je tot nu toe zag en gebruikte? Wat blijft ’stabiel’ en wat is aan vernieuwing toe? Een spannende fase, van dingen in vraag stellen en jezelf opnieuw heruit te vinden!

 

 

Waar bevind jij je?

 

Nu klinkt het een beetje alsof je die verschillende stadia altijd in deze volgorde afloopt. Uiteraard is dat in realiteit niet altijd zo. Misschien heb jij je nooit een ongeleid projectiel gevoeld, of sloeg jij de ik-zoek-nog-naar-de-juiste-woorden fase over. Maar deze opdeling kan wel helpen om jezelf af te vragen waar jouw behoeftes op dit moment precies zitten. En ook om te beseffen dat het een cyclisch proces is. We doorgaan allemaal fases waarin het (terug) chaotisch is en we het gewoon ‘niet weten’. 

 

Je hoeft dit niet alleen te doen. Een aanbod voor jou!

 

We organiseren een gratis challenge in de week van 7 september 2020. Lees er hier meer over en doe mee!

 

Pin It on Pinterest

Share This