Maak het potentieel van jouw coachee zichtbaar

 

Hoe het allemaal begon…

 

Ik weet nog goed hoe mijn eerste talenteninterview verliep. Ik had eigenlijk nooit echt een opleiding gevolgd om me daarvoor klaar te stomen en was dus aangewezen op wat ik had gelezen in boeken én op mijn talenten-toolbox met kaartjes. Die eerste talentgesprekken creëerden gelukkig voldoende meerwaarde voor mijn klanten, maar voor mij waren de talenten toen toch vooral… ‘kaartjes’. In de zin van: talenten die los van elkaar staan.

Het is pas later, ontelbare talentgesprekken verder, dat het allemaal écht begon te leven voor mij. Het had plots veel meer diepgang, en ik begon de dynamieken te zien tussen de talenten. Het spreekt voor zich dat dit extra waarde creëerde voor de klant, maar ook voor mij als coach werd het een stuk prettiger werken. Nu voelt het meer aan als ‘spelen’. Ik ben sindsdien ook verknocht aan de talentbeschrijvingen van ‘Ik kies voor mijn talent’ (Luk Dewulf).

Hoewel je als talentencoach jezelf natuurlijk de tijd moet geven om ervaring op te bouwen, heb ik mezelf wel afgevraagd: wat had ik toen in die beginperiode kunnen gebruiken? Wat had mij geholpen om nog sneller te evolueren, sneller dat gevoel van ‘spelen’ te krijgen? En zo ontstond de talententraining die ik samen met Joep Schuermans van Kessels & Smit ontwikkelde.

 

Over wat gaat het?

 

De dingen waar we goed in zijn, waar we energie van krijgen: het lijkt zo evident, maar vaak kunnen we er toch maar moeilijk de vinger op leggen. Enerzijds omdat het té evident is en daardoor niet zichtbaar voor onszelf, of omdat we niet in een context vertoeven waarbij onze sterktes ook écht als een troef gezien worden.

Het is daarnaast ook een hele opgave om het concreet te benoemen, er woorden aan te geven, laat staan het aan anderen uitgelegd te krijgen. Als coach kan je hier dus een belangrijke rol spelen: de energiebronnen, de talenten van jouw coachee zichtbaar maken. Maar ook jij hebt dan natuurlijk tools, én taal nodig om dit naar de oppervlakte te brengen.

De talentbeschrijvingen ontwikkeld door Luk Dewulf zijn hier ideaal voor. Je krijgt hiermee inzicht in:

  • 39 talenten en hoe je ze kan herkennen bij anderen;
  • Wat er gebeurt als deze talenten overdreven worden;
  • Wat je kan doen om jouw talenten terug productief te krijgen.

Dankzij deze talentbeschrijvingen heb ik al honderden talentenanalyses gedaan en hiermee evenveel creatieve generalisten inzicht kunnen geven in hun ‘gebruiksaanwijzing’. Niet onbelangrijk voordeel als coach: Je leert er jouw coachee op een heel snel tempo (lees: 1 sessie!) mee kennen.

Maar een talentenanalyse doen vraagt meer dan alleen maar ‚kaartjes leggen’, of jouw klant zelf talenten laten selecteren. Het vraagt een grondige kennis van de talenten, en inzicht in hoe ze inspelen op elkaar. Pas dan kan je samen met je klant tot een echt verhaal komen, dat telkens weer uniek zal zijn. Hoe je dat precies doet, deel ik in deze module.

Ik bundelde mijn krachten met Joep Schuermans (Kessels & Smit), die eveneens de talenten als zijn broekzak kent, én ervaring heeft met hoe je deze talentenbril op organisatie-en bedrijfsniveau kan inzetten. Deze mix aan kennis en ervaring delen we nu graag met jou.

 

In deze module leer je:

 

  • Jouw eigen talenten (nog) beter kennen;
  • Hoe je iemands talenten kan herkennen en benoemen;
  • Verbanden leggen en dynamieken zien tussen de talenten;
  • Praktische toepassingen van de talenten (hoe vertaal je ze naar de praktijk).

We zoomen we in op elk talent en geven slimme ‘shortcuts‘ mee, zoals: hoe herken je een talent zonder dat iemand ze expliciet benoemt of zonder er te lang naar te moeten zoeken? En hoe onderscheid je talenten van elkaar die op het eerste zicht een beetje op elkaar lijken (m.a.w. wat is de ‘kern’ van elk talent?). Maar we leren je ook kijken naar de onderlinge relaties en de dynamieken tussen de talenten, zodat je tot een heus talentenverhaal kan komen met jouw klant of medewerker.

Maar een opleiding gaat over meer dan de inhoud alleen. Daarom kiezen we onze locaties zorgvuldig uit en gebruiken we de omgeving als leerstimulator. In dit geval is dat het huiselijk Nummer Tien in Meise en de nabijgelegen plantentuin.

Ah ja, en vermeldden we ook al dat Nummer Tien een kokkin-aan-huis ter beschikking stelt ;-)? Zij zorgt voor een overheerlijk (veggie) buffet.

 

 

Wanneer & waar

Editie 2019: 13 + 14 mei 2019. Na deze tweedaagse volgt nog een oefenmoment (halve dag), de datum wordt onderling besproken.
Locatie: Nummer Tien in Meise. Op dag 2 hebben we een picknick in de Plantentuin!

Wie wil overnachten in Meise, kan ofwel boeken bij Nummer Tien zelf (1 kamer beschikbaar), of in een B&B in de buurt.

Prijs
950 euro
Tot 40% korting mogelijk via de KMO portefeuille voor zelfstandigen (ook bijberoep), vrije beroepers en bedrijven. In dit geval betaal je met de subsidie dan nog slechts 570 euro.
Check hier onze algemene voorwaarden.

 

Inschrijving
Via silvia@creatievegeneralist.be. Graag er even bij vermelden over welke module het gaat en of je gebruik wenst te maken van de KMO P. Het is handig als je ook meteen jouw facturatiegegevens doorgeeft (naam – adres – BTW nr).

 

Deze module is een samenwerking met Kessels & Smit, The Learning Company.

 

 

DEZE MODULE IS VOOR MIJ!


Ik las het boek van Luk Dewulf, een zeer goede introductie van wat er allemaal mogelijk is met de talenten, maar het was tijdens deze opleiding dat de talenten ‘tot leven kwamen’. Dit gebeurde doordat we er actief mee aan de slag konden gaan adhv verschillende opdrachten, door dat we veel praktijkervaring meekregen van Silvia en Joep, en doordat de mogelijkheid er was om twee dagen lang in gesprek te gaan met elkaar. Voor de opleiding had ik schrik om vanuit de talentenwerking een ‘etiket’ te gaan plakken op mijn coachees. Nu heb ik geleerd dat de talenten veel breder gaan dan louter de omschrijving op de talentenkaartjes, en dat het net interessant is om er flexibel mee te gaan spelen. Ik vond het vooral interessant om te zien hoe de verschillende talenten die binnen 1 persoon aanwezig zijn, elkaar kunnen beïnvloeden, en hoe je daar als coach op kan inspelen. Daarnaast waren werkvormen zoals de opstelling en de kernkwadranten mooie aanvullingen waar ik zeker verder mee wil experimenteren in talentgesprekken. Ik zou de opleiding zeker aanraden aan mensen die interesse hebben in het talenten-verhaal, om er zowel als coach of als leerkracht mee aan de slag te gaan. Het is de perfectie manier om onder begeleiding de theorie van het boek om te zetten in de praktijk, en daarbij zelf te gaan zoeken wat voor jou de beste werkvorm is.

– Ira Kerkhove


Mijn interesse in de opleiding kwam vanuit de ambitie om zelf loopbaancoaching te geven. Ik had het boek van Luk Dewulf, ‘Ik kies voor mijn talent’, gelezen en was geprikkeld door de positieve aanpak. Het boek is duidelijk en helder maar gaf me toch te weinig vertrouwen om er al direct zelf mee aan de slag te gaan, ik zat nog met te veel vragen. Deze opleiding ‘talenten heeft absoluut een antwoord kunnen geven op die vragen. We zijn op een praktische manier aan de slag gegaan met de talenten en dat is een grote meerwaarde die je niet kan leren door het lezen van het boek. Daarnaast hebben Silvia en Joep heel genereus hun eigen ervaringen en inzichten met ons gedeeld, bijvoorbeeld over talenten die vaak samen voorkomen en hoe die inwerken op elkaar. Ik was na de tweedaagse helemaal opgeladen om als coach aan de slag te gaan met de talenten en dat heb ik ook gedaan. Natuurlijk kwamen er doorheen die eerste talentencoachingsgesprekken wel weer vragen en onzekerheden op mijn weg. Zeer goed dat er na drie maanden een navormingsdag was waar ook die vragen een plaats kregen!

– Edith Goddeeris


Toen ik hoorde dat Silvia een talententraining zou gaan geven, heb ik me meteen ingeschreven. Ik werk met multipotentials en multipassionates met 1001 ideeën en ik geloof dat inzicht in je eigen talenten voor focus, helderheid en richting kan zorgen. Deze opleiding heeft me weer een tool gegeven om mijn klanten nog beter te helpen op het moment dat ze vastlopen in hun werk of in hun bedrijf. Wat ik er fijn aan vind is dat het een op een speelse manier een positieve bijdrage levert aan je persoonlijke ontwikkeling. De opleiding was ontzettend leuk en leerzaam. Het geeft meteen ook weer inzicht in je eigen talenten en ik kijk ernaar uit om de talent analyse te gaan gebruiken bij de business coaching die ik geef.

– Dionne Hendriks

Mijn ambitie om van de wereld een mooiere plek te maken duwde mij in de richting van coaching en talentencoaching maakt daar voor mij onlosmakelijk deel van uit. Ik volgde voordien de opleiding tot Kindertalentenfluisteraar en dit was het logische vervolg. Silvia is een topcoach en de Talentenopleiding volgen bij haar was voor mij een evidentie. Ik heb mezelf door de talenten op een fantastische manier beter leren kennen en voel daardoor veel meer richting en sterkte. Dit wil ik bijzonder graag doorgeven als coach en facilitator. Ik raad iedereen aan die empowerment belangrijk vindt, kennis te maken met de talenten zoals Luk Dewulf ze heeft bedoeld. De jarenlange ervaring van Silvia in het werken met talenten maakt haar een onmisbare schakel in deze opleiding. Ze is gedreven, heeft tonnen mensenkennis en kent zichzelf ongelofelijk goed. Wil je je eigen talenten verder inzetten door anderen te versterken? Niet twijfelen. De opleiding is een echt feest. Diepgaand, verbredend, bevestigend, uitdagend, leerrijk. Ik kan alleen spreken in superlatieven!

– Nele Van Eyken

Wat ik enorm leerrijk vond, waren de kernkwadranten. Hiermee leerde ik mijn eigen gedragspatronen kennen. Ik kwam tot het besef dat sommige van mijn ‘negatieve gedragspatronen’ voortvloeiden uit een talent die in overdrive was. Hierdoor kreeg ik inzicht in mezelf en zag ik ook beter wat me exact kan storen in samenwerkingen/relaties en hoe ik van mijn zwakte terug mijn sterkte kan maken. Dit kunnen toepassen voor mezelf zorgt er voor dat ik ook anderen hierover kan inzicht bieden.
Daarnaast heeft de talenten opstelling me een enorme boost gegeven. Het is me duidelijker met welke talenten ik meer aan de slag kan gaan én hoe ik dit moet doen. Ook in samenwerkingen kan ik meer de vinger leggen op wat precies of wanneer de relatie moeizaam gaat. Dit creëert een proactieve en oplossingsgerichte aanpak.
Kortom, deze opleiding is een aanrader voor wie zijn/haar eigen potentieel wilt ontdekken, én inzicht wil krijgen in samenwerkingsdynamieken en coachingstechnieken. Ook de kampvuur-sfeer die Joep en Silvia tot stand hebben gebracht in de kleine magische omgeving in La petite fabrique in Doornik blijven voor mij een mooie ervaring! Bedankt en tot de volgende editie!

– Katia Krivoruchko 

Maak talent zichtbaar bij anderen

Leer hoe je een talenteninterview voert met onze leidraad, en mis geen enkel nieuwtje meer mbt onze activiteiten rond talentcoaching!

Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit

Pin It on Pinterest

Share This