Dit interview kadert in een reeks dat werd afgenomen voor het online magazine van ‘de Pop-up Onderneming‘, een traject voor (veelzijdige) starters.

 

Het hart van Fien Peperstraete klopt voor interieurinrichting. Dat van haar man Peter voor werken met hout en projecten realiseren. Na tegenslagen, dromen en opleidingen (in die volgorde) werd hun gezamenlijke droom terug helder en gaven ze die vorm. Het resultaat: FP Studio, een ontwerpstudio die mensen begeleidt om van hun interieur een feel good interieur te maken.

Fien, waarom wou je deelnemen aan de Pop-Up Onderneming?

 

Ik had het gevoel dat ik wou starten met iets, maar ik wist nog niet goed met wat. Toen de eerste oproep gelanceerd werd op Facebook, was ik direct aangesproken door het idee. Al was het maar om een jaar met andere mensen aan een gemeenschappelijk doel te werken. Ik heb me onmiddellijk ingeschreven en was benieuwd wat er zou volgen. Ik keek er naar uit om de eerste stap te zetten op weg naar mijn droom en weg van mijn vertrouwde werkomgeving. Ik hoopte via de Pop-Up Onderneming opnieuw ook wat meer zelfvertrouwen te krijgen.

 

Hoe was die eerste samenkomst voor jou?

 

Na die eerste bijeenkomst ben ik buiten gekomen met het gevoel van “Nee, dit wordt het niet.” De gezamenlijke doelen die die avond zijn besproken, waren niet mijn doelen. De ideeën van de sterke karakters bleven op het einde van die avond overeind en daar kon ik me niet mee verzoenen.

Het positieve na die avond was wel dat ik sterk voelde dat ik aan mijn eigen verhaal zou moeten bouwen. Ik had geen zin om nog een keer ten dienste van iemand anders te werken of me te koppelen aan iemand anders.

 

Wat was de reden om dan toch in dit project te stappen? Waar zat het verschil?

 

Ik had totaal nog geen idee van wat ik wou doen. Volgens mij is de Pop-Up Onderneming het enige begeleidingstraject waar je in kan stappen zonder dat je al een concreet idee moet hebben. Bij anderen heb je al echt een ondernemingsplan nodig en dat had ik absoluut nog niet.

 

Had je dan totaal nog geen idee wat je wou doen?

 

Ik wilde iets met interieur en ik wou een paraplu-onderneming. Maar hoe en wat, dat wist ik toen nog niet.

Wanneer is de puzzel dan toch in elkaar gevallen?

 

Vorige zomer op vakantie is de klik er gekomen. We waren toen zes maanden bezig met de Pop-Up Onderneming. Ik ging eigenlijk voor de naam ‘Mademoiselle Authentique’, omdat ik mensen een authentiek interieur wil bezorgen op basis van wie ze zijn en hun persoonlijke smaak. Maar die Mademoiselle Authentique was ook weer een alias, iets waar ik me achter kon verstoppen. Ik besefte dat de naam ergens ook te eng zou zijn.

Het was in Spanje dat een vriendin me zei: “Kom toch eens uit je hoofd.” En toen dacht ik: ze heeft gelijk. Soms zit je zo hard in je hoofd dat je het zelf niet doorhebt. De dagen en weken daarna heb ik alles losgelaten en beseft dat ik het onder mijn eigen naam moest doen. Want zoals Silvia zegt: “jij bent het verhaal”.

 

Je idee is dus gaandeweg gegroeid. Ook je ondernemerschap?

 

Het is doorheen het proces echt ondernemerschap geworden in feite. Ik had gedacht dat ik in het begin veel druk zou ervaren van die maandelijkse bijeenkomsten, maar dat was uiteindelijk helemaal niet zo. Je bent zo opgeslokt door je ideeën en projecten, zodat je automatisch je eigen tempo volgt. De samenkomsten waren echt een meerwaarde.

 

Hoezo?

 

Ik heb sowieso wel graag ondersteuning en geef ook graag ondersteuning. Het geven en nemen. De interactie, die vind ik wel leuk. Het waren ook allemaal authentieke mensen en dat is voor mij wel belangrijk. Misschien kwam het door de mensen zelf, maar dat voelde wel direct goed.

 

Ik hoor dat jullie nu ook nog altijd afspreken.

 

Ja, dat klopt. We blijven maandelijks afspreken. We hebben een intense periode samen beleefd en het is fijn om elkaar via de maandelijkse ontmoetingen op de hoogte te houden. Er groeien ook samenwerkingen uit, want we gaan samen ook een Pop-Up op poten zetten vanaf 28 maart.

 

Wat zijn je eigen doelen nog voor de toekomst van je bedrijf?

 

Sinds 1 januari 2017 heb ik een jaar loopbaanonderbreking genomen op mijn werk. Ik wil nagaan of FP Studio haalbaar is. Ik wil de volgende maanden proeven van alles wat met interieur te maken heeft en een toekomstbeeld vormen. Op dit moment is alles nog pril.

 

Als je nu terugkijkt op het voorbije jaar, waarvan had je niet gedacht dat je het zou bereiken?

 

Ik had nooit durven dromen dat ik afstand zou nemen van mijn financiële zekerheid en loopbaanonderbreking zou nemen. Ik heb met mijn collega’s een héél goede band en dat is iets wat me echt lang heeft tegengehouden. Ze zeiden dat soms ook zo: “Je laat ons achter”. Dat is een héél moeilijk proces geweest voor mij en ik heb me daar uiteindelijke toch van los gemaakt.

 

Daarbij aansluitend, op wat ben je het meest trots?

 

Dat ik naar buiten gekomen ben als mezelf. Dat ik heb durven doen, dat is iets heel positiefs voor mij. Ik heb jaren in mijn hoofd gezeten en eindelijk de stap gezet om te ondernemen, dat was voor mij fantastisch.

 

 

Als je nu nog één tip mag geven aan een starter, wat zou dat dan zijn?

 

Kom uit je hoofd! Ik heb er zelf héél lang over nagedacht over hoe dat te doen. Het is niet gemakkelijk, maar je moet beginnen en gewoon doen.

 

Met dank aan Rose Van Doninck voor het interview!

 

In oktober 2017 starten we met de 2de editie van de Pop-up Onderneming!
Lees er hier meer over:

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This