Veerle Mertens

 

 

Wie ben jij, het serieuze antwoord?

Ik ben coach en ACT-therapeute voor iedereen met vragen rond zingeving, loopbaan, communicatie, stress en burn-out. Zaakvoerster van Consento.

 

Wie ben jij, het antwoord voor insiders?

Spraakwaterval, enthousiasteling, lief van een super man (nee, niet Superman 😜), mama van twee schatten van kinderen en bezige bij die helemaal blij word van muziek, lezen, piano spelen, zingen, naaien, studeren en ontdekken.

 

Hoe heb jij je klaargestoomd om coach te worden?

Toen ik op professioneel vlak nog veel met interne en externe communicatie bezig was, stond het informeren van mensen voorop. Later in het onderwijs kwamen daar de topics motiveren en inspireren bij. Maar bij alles wat ik deed, was er altijd al die fascinatie voor het gedrag van mensen. Hen daarin begeleiden en kansen geven om te groeien, leek me de mooiste job die er bestaat. De stap naar verschillende coachopleidingen (tot stress- en burn-outcoach, loopbaanbegeleider, maar ook ACT-therapeut, …) was dan ook logisch en klein. En nieuwsgierig en leergierig als ik ben, blijf ik regelmatig workshops volgen rond thema’s als geweldloze communicatie, zelfcompassie, mentale veerkracht, positieve psychologie, aanpakken van uitstelgedrag,… en natuurlijk alles wat relevant is voor creatieve generalisten.

 

Wat zijn jouw grootste troeven bij het coachen van creatieve generalisten of multipotentials?

Als ontrafelaar zoek ik graag uit hoe de vork in de steel zit. Door mijn eigen worsteling met mijn veelheid aan interesses, weet ik echter als geen ander dat er op bepaalde vragen niet zoiets bestaat als hét antwoord. Omgaan met meerdere mogelijkheden of onduidelijkheid zorgt vaak voor een voortdurend gevoel van onrust. Er sluimert dan iets onaangenaams in je leven waarvan je niet meteen de oorsprong kunt benoemen en dat roept soms heftige emoties op. En maar al te graag willen we van die gevoelens en het erbij horende gedrag af.
Voor heel wat mensen is ontdekken dat ze creatief generalist zijn, iets gelijkaardigs. Ze weten niet goed wat ze ervan moeten vinden en hoe ze er best mee om kunnen gaan. Mijn grootste troef is dan ook om hen te helpen omarmen dat ze creatief generalist zijn. Want pas als we de strijd opgeven, komt er tijd en ruimte vrij om actie te ondernemen zodat je een waardengericht leven kunt leiden.

 

Wat verbindt jouw interesses of wat is de rode draad in jouw verhaal?

CONTACT. Mijn grootste passie is altijd al communicatie geweest en dat is nog steeds hetgeen me het meeste boeit en als rode draad loopt doorheen alles wat ik doe. Of het nu gaat over (terug) ontdekken wie en wat je wil zijn, bruggen bouwen tussen mensen of organisaties of teams, events organiseren zodat gelijkgezinden elkaar kunnen ontmoeten,… het draait allemaal om contact.

 

In welk type creatieve generalist (of combinatie aan types) herken jij je het meest?

De Kameleon want die past zich aan aan de situatie.

 

Mocht je nog 5 extra levens cadeau krijgen, wie zou je dan nog allemaal willen zijn?

Privédetective, auteur van boeken én liedteksten die iedereen luidkeels meebrult, uitbater van een boekencafé waar regelmatig intieme concertjes (met piano, zang, gitaar,…) plaatsvinden, ontwerper én bouwer van Tiny Houses, “professioneel student” als dat zou bestaan,…

 

Check hier Veerle’s site!

In de zomer van 2019 was ik zo’n beetje op zoek naar mezelf. Wat was nu écht belangrijk voor me? Zat ik qua job wel op de juiste stoel en gaf deze me genoeg voldoening? Ik ging te rade bij Veerle.

Met handige methodieken bracht ze mijn hulpvraag en vooral mezelf als persoon in kaart. Wat me vooral is bijgebleven is het spel met de kaarten om je kernwaarden en kwaliteiten te ontdekken. Een hele moeilijke oefening, zeker voor iemand met een breed interesseveld zoals ikzelf! Maar Veerle loodste me er geduldig en op professionele wijze doorheen. We noteerden achteraf de uitkomst en daar grijp ik nu nog vaak naar terug. Ook probeer ik alert te zijn voor de balans tussen energiegevers en -vreters. Nog iets waar we samen een analyse van maakten.

Uiteindelijk stelden we vast dat ik mijn huidige job nog heel graag doe. Maar dat ik daarnaast wel een creatieve uitlaatklep nodig had. Schrijven is één van de dingen die me oplaadt, dus startte ik met een opleiding copywriter. En voilà, enkele maanden geleden stampte ik een kleinschalig bijberoep uit de grond! Als ‘CopyKate’ help ik kleine ondernemingen bij hun communicatie, verzorg ik hun sociale media, webteksten ed… Supertof om te doen!

Dankzij Veerle leerde ik dat ik genoeg in mijn mars heb om in het leven nog alle kanten op te kunnen. Het gaf een bevrijdend gevoel om dit traject samen met haar af te leggen. Een aanrader dus!”

– Katleen Jacobs

Pin It on Pinterest

Share This