Eerstvolgende workshop: 20 juni – Omgaan met keuzestress

Manifest van de creatieve generalist

Een vat vol tegenstellingen

Paradoxen, ze zijn niemand vreemd. Je hoeft niet te kiezen tussen de ene pool of de andere, je kan er ook mee leren spelen en ze in jouw voordeel inzetten. Oefening baart kunst.

Stop met zoeken naar jouw ware zelf

Jouw ‘zelf’ kent verschillende gedaantes en is in constante evolutie. Je fixeren op die ‘ene ware kern’ kan dus behoorlijk verlammend werken.

Generalisme is ook een specialisme

Breedte en diepte hoeven elkaar niet uit te sluiten. Een generalist overtreft zijn collega-specialisten misschien niet in concrete kennis en ervaring binnen één veld, maar kan bv. een meester zijn in het leggen van linken, losse eindjes aan elkaar knopen, het bouwen van bruggen, enz.

Iedere keer dat je jezelf betrapt op uitspraken genre „ik heb geen écht talent” of ‘ik kan van alles een beetje, maar niets echt goed’, stop je een euro in een pot. Heb je meteen sponsorgeld voor als je een nieuwe cursus wil gaan volgen ;-).

Vervang enkelvoud door meervoud

Je zal zien, het maakt een wereld van verschil! Bv.: ‘Zoek jouw ware passie’ wordt ‘Wat zijn jouw micro-passies?’ en ‘Wat doe jij?’ wordt ‘Waar gaat jouw nieuwsgierigheid momenteel naar uit?’

Een nieuwe interesse exploreren is nooit verloren tijd

Niet alles moet opleveren, leiden tot een job, een business of een diploma. Gewoon iets doen omdat het je energie geeft is meer dan een goede reden. En wie weet komt het jou vroeg of laat toch nog van pas of beïnvloedt het jouw werk op een positieve manier.

Creatief generalist zijn is maar één aspect van jouw persoonlijkheid

Behoed er jou voor om niet teveel in de generalisten-schuif te willen leggen. Het benoemt het feit dat je vele interesses hebt, veel variatie nodig hebt, en liefst constant bijleert. Maar meer ook niet eigenlijk.

Enthousiasme moet je beschermen

Wat toverdrank is voor Asterix, is enthousiasme voor jou. Dat wil zeggen: je deelt het niet zomaar met iedereen en timing is belangrijk. Wees bv. extra voorzichtig in de prille fase van een idee, hou het nog even binnen de veilige muren van jouw ideeënboek, of deel het alleen met mensen die niet doen aan ballon-prikkerij. Meestal zijn wildvreemden hier de beste optie of probeer de besloten Facebookgroep van de creatieve generalist eens.

Anderen overtuigen... begint bij jezelf

Verwacht niet dat jouw omgeving vanuit zichzelf lyrisch gaat doen over jouw generalisten-kwaliteiten. Zolang je zelf niet overtuigd bent van jouw troeven, zal het moeilijk overslaan op anderen. Benoem wat jouw talenten kunnen betekenen voor de ander, maak het concreet.

Gratis coaching, advies en inspiratie!

 
Wil jij ook deel uitmaken van een inspirerende community van meer dan 3000 creatieve generalisten? Schrijf je dan vandaag nog in voor onze abonneebrieven en ontdek hoe je jouw talenten kunt ontdekken, hoe je kunt omgaan met tegenstellingen en hoe ‘focus’ kan laten samengaan met ‘afwisseling’. Schrijf je nu in en krijg mijn beste tips en adviezen in je mailbox!