Eerstvolgende workshop: 20 juni – Omgaan met keuzestress

Lien De Pau is een onderneemster met een missie: andere vrouwen helpen voor hun dromen te gaan. Met Zeker Van Haar Zaak bereikte ze in een mum van tijd maar liefst 1000 vrouwen (onderneemsters of vrouwen die de stap aan het overwegen zijn.). Als ik de posts op de Facebook groep lees herken ik menig creatieve generalist: “Ik heb zoveel interesses, hoe weet ik wat ik moet kiezen?”, “Hoe behoud ik focus?”, enz. Ik vermoed dat ook in Lien een creatieve generalist schuilt, en ben benieuwd naar haar ervaringen en tips!

Lien, je kreeg van mij test “Ben jij een creatieve generalist?” doorgestuurd. In welke uitspraak van de test herkende je jezelf het meeste?

Het verliezen van mijn interesse na een bepaalde tijd. Ik kan me echt smijten op iets, maar éénmaal ik het „genoeg” ken, wil ik graag naar het volgende. Als ondernemer ben ik dus een kei in het opstarten en opbouwen van projecten en bedrijven. Ik ben goed in dingen te laten draaien en vervolgens te delegeren zodat ik meer vrijheid krijg om andere dingen te doen. Zo heb ik nu 5 verschillende projecten lopen. Hier zitten bedrijven tussen met nog veel groeipotentieel, alleen wil ik niet perse deel uitmaken van dat vervolgverhaal. De vraag is: hoe vind ik iemand die dan het volgende hoofdstuk voor zijn/haar rekening wil nemen? Jammer genoeg heb ik hier het antwoord nog niet op gevonden 🙂

Wat zijn de interesses die je zoal bezig houden momenteel?

Reizen hoort er zeker bij, m.a.w. het ontdekken van nieuwe dingen en geprikkeld worden. Daarnaast ook cultuur, of zien hoe mensen door het dagdagelijkse leven gaan. En natuurlijk ook ondernemen en start-ups, maar dan wel onder het motto „niet te veel blabla, maar doen!”. Maar eerlijk gezegd, mijn interesses wijzigen ook doorheen de tijd. Mensen die al 15 jaar dezelfde hobby hebben vind ik louche, haha! Het nadeel van wisselende interesses hebben is wel dat mensen je vaak niet kunnen volgen. Of ze vinden dat je niet kan doorzetten. Ik heb er persoonlijk niet zoveel last van: als ik iets niet meer interessant vind, dan trek ik er gewoon de stekker uit. Dat is ook de reden waarom ik weinig risico’s neem als ik onderneem.

Heb jij zicht op jouw rode draad?

Nog niet eigenlijk. Alhoewel “ondernemen” een steeds grotere rol lijkt te spelen. Iemand noemde me ooit „de moeder Theresa van de consultancy”. Mijn drijfveer ligt bij het ondernemen van zinvolle dingen, bij het helpen van mensen. Met “Zeker Van Haar Zaak” heb ik hier echt wel een uitlaatklep gevonden. Als van die 1000 mensen die ons nu volgen er 100 zijn die door dit initiatief iets kunnen gaan doen waar ze blij van worden: fantastisch gevoel toch?!! Let op, ik zeg niet dat geld totaal van geen belang is. Om iets te kunnen volhouden, moet er ook brood op de plank komen. Ook al hebben we met ZVHZ nog geen terugverdienmodel, is dit uiteraard wel de bedoeling. Maar het is niet mijn eerste drijfveer.

Als je slechts één tip mocht geven aan ondernemers die meer tijd en vrijheid willen, wat zou je hen aanraden?

Het opzetten van systemen om te kunnen delegeren. Je moet zicht hebben op wat de procedures zijn van jouw onderneming. Iedereen, ook éénmanszaken, hebben zulke procedures. Pas dan kan je groeien, en ik bedoel dan in tijd voor jezelf. Ken je de procedures onvoldoende, dan zal je op problemen botsen bij het delegeren. Een goede test en leerschool hierbij is het samenwerken met virtuele assistenten uit Pakistan of India! Zeker eens doen 😉

Een vraag waar vele creatieve generalisten van huiveren is het bekende “En, wat doe jij?”. Hoe antwoord jij hier op?

Ha, dé hamvraag van de receptie en het antwoord bepaalt of mensen met jou gaan blijven babbelen of je heel snel en hard gaan dumpen voor de volgende aanwezige ;-). Mijn antwoord dat ik er vandaag op geef: ik ben een seriële ondernemer. Ik richt bedrijven op die mij helpen mijn droomleven te leiden. En dat is vandaag de dag voltijds reizen.