Eerstvolgende workshop: 20 juni – Omgaan met keuzestress

Als er één ding is dat de meeste generalisten gemeenschappelijk hebben, is het wel leergierigheid. Een heerlijke eigenschap als je het mij vraagt… “Waarom” we graag in een nieuwe materie duiken is dan weer heel verschillend: van ‘gewoon voor het plezier’ tot ‘uitgedaagd willen worden’, iedereen heeft zo zijn drijfveer. Gelukkig bestaan er veel ‘happy places’ voor de leergierige en nieuwsgierige medemens! Omdat ik weet dat jullie niet vies zijn van een beetje inspiratie, volgt hier een lijstje van bijzondere initiatieven als het gaat over ‘leren’. Boekenwijsheid; leren van elkaar; online of offline: voor elk wat wils!

Happy places

The School of Life
The School of Life, oorspronkelijk opgericht in Londen door filosoof en auteur Alain De Botton, is een plaats waar je even stil kan staan om gericht na te denken over de fundamentele vragen van het leven. Denk aan thema’s zoals loopbaan, relaties, vriendschap, enz. Er is ook een afdeling in Antwerpen.
http://www.theschooloflife.com

BackgroundEducations
BackgroundEducations is een initiatief (van eigen bodem) die garant staat voor kwaliteitsvolle avondlessen. Hiervoor werken ze samen met ervaren universiteitsdocenten. Je kan kiezen tussen o.a. literatuurwetenschappen, filosofie en psychologie.
http://www.backgroundeducations.eu

Meet-up
Meet-up is een online netwerk dat mensen rond bepaalde interesses bij elkaar brengt om elkaar in het echte leven te ontmoeten. Op de website kan je zoeken naar groepen en thema’s die je interesseren en je vervolgens lid maken van die groep(en). Zo blijf je op de hoogte van bijeenkomsten die georganiseerd worden en kan je je via het platform inschrijven.
http://www.meetup.com

Society of creative generalists
“An outpost for curious divergent thinkers who appreciate diversity, broad thinking, widely inspired ideas, and addressing issues globally.” Treed in contact met creatieve generalisten van over de hele wereld en denk nooit meer ‘ik ben de enige!’.
http://creativegeneralist.org

Ted
Jullie wellicht allen bekend, maar het kon niet aan het lijstje ontbreken. Inspirerende mensen over inspirerende onderwerpen aan het woord. Volgens mij is dit voor het brein wat een snoepwinkel voor een kind is! Zie http://www.ted.com, of voor lokale TED ervaringen:
http://tedxghent.be
https://tedxleuven.com
http://www.tedxbrussels.eu
http://www.tedxflanders.be

Do Lectures
We blijven in de sfeer van de inspirerende ‘talks’. Wil ‘Do-ers’ van over de hele wereld aan het woord laten om andere te inspireren ook hun ding te gaan doen. Hun motto is dan ook “ideas + energy = change”. Je kan ‘talks’ over verschillende thema’s via de website bekijken.
http://www.thedolectures.com

Coursera
Coursera is een platform die gratis online cursussen aanbiedt. Ze doen dit in samenwerking met universiteiten en organisaties van over de hele wereld.
https://www.coursera.org

Thuisacademie NTR (NL)
NTR Academie is een website van de NTR (publieke taakomroep uit Nederland) die gratis online cursussen aanbiedt. De thema’s zijn heel uiteenlopend en situeren zich in de privésfeer.
http://ntracademie.nl

LETS
LETS staat voor “Local Exchange and Trading System”. Het zijn lokale netwerken waar naar hartelust diensten en goederen geruild worden. Ideaal systeem voor als je meer tijd wil overhebben voor de dingen die jou echt interesseren (laat bv. jouw strijk doen door iemand anders), maar ook om van anderen te leren. Misschien is er in jouw buurt wel iemand die jouw droom om te leren pianospelen wel kan waarmaken.
http://www.letsvlaanderen.be

 

 DIY

Natuurlijk, niets staat jou in de weg om zelf een initiatief op poten te zetten dat volledig beantwoordt aan jouw leerhonger. Zo zou je bv. geheel in ‘Tupperware-stijl’ je eigen vormingsavonden kunnen organiseren vanuit de huiskamer: je nodigt iemand uit die boeiend over iets kan vertellen of iets kan aanleren. Je brengt wat al-even-nieuwsgierige vrienden, buren of familie samen: et voilà, je hebt een leerrijke, gezellige avond zonder maar zelfs de deur uit te moeten!

Heb je nog andere ideeën? Ken je nog andere initiatieven? Hou die leuke tips niet voor jezelf en post ze hieronder!