Eerstvolgende workshop: 6 mei – Prikkels in de juiste dosis

Een creatieve generalist begeleiden? Dat doe je zo!

Creatieve generalisten of multipotentials hebben een breed interesseveld en een grote behoefte aan variatie. Dat maakt hun ‘gebruiksaanwijzing’ fundamenteel anders dan die van een specialist. Een aantal tips:

 

Zet jouw creatieve generalisten-radar aan (1)

Hoe herken je nu een creatieve generalist of multipotential?

  • Ze zijn nieuwsgierig i.v.m. veel verschillende onderwerpen.
  • Ze willlen niet kiezen voor slechts één interesse, want dan moeten ze al de rest links laten liggen.
  • Eenmaal ze door hebben hoe iets werkt, verliezen ze doorgaans hun interesse.
  • Ze hebben een grote liefde voor leren en leren vaak ook snel.
  • Verandering schrikt hen niet af.

 

Zet jouw creatieve generalisten-radar aan (2)

Hoe, wanneer en in welke intensiteit een creatieve generalist of multipotential variatie het liefst inbouwt, is voor elk van hen verschillend. Het is belangrijk om hier inzicht in te hebben, omdat het veel informatie geeft over hun specifieke behoeftes. Zo zal een Jongleur baat hebben bij het vinden van structuren/systemen die hem toelaten verschillende projecten tegelijkertijd te runnen, zal een Verbinder vooral zoeken hoe hij in zijn rol kan ‘gezien’ worden, en zal een Duo Penotti gelukkig zijn als hij een manier vindt om zijn twee grote interesses een evengrote plek te geven. Wil je hier graag meer over weten, dan kan je zelf even de proef op de som nemen!

 

Denk (en praat) in meervoud

Met vragen zoals “Wat doe jij nu het aller-allerliefst?” of “Wat is jouw grote passie?” zal je geen succes boeken. Je vraagt aan een creatieve generalist om te kiezen, hun grootste nachtmerrie! Natuurlijk moeten er soms prioriteiten gelegd worden. Weet dat je dan minder weerstand zal opwekken met vragen zoals: “Waar zou je de komende maanden op willen focussen?”, of “Waar gaat jouw interesse momenteel naar uit?”. Als er ruimte is voor én-én, kan deze ook goed werken.: “Welke combinaties kan je maken tussen jouw verschillende interesses?”. Je erkent het feit dat ze niet samenvallen met dat ene ding, en er ook niet voor altijd aan gebonden zullen zijn, waardoor ze kunnen ontspannen.

 

Geloof niet alles wat je hoort

Mensen zeggen niet altijd wat er écht scheelt. Om de simpele reden dat ze dat vaak ook niet weten. Een aantal klassiekers die ik doorheen de jaren leerde doorprikken:

 

Ik heb geen idee van wat ik wil doen

Laat ik het even vertalen: “Eigenlijk weet ik wel heel goed wat ik wil doen, maar: geloof ik er niet in/maakt het me bang en hoop ik iets anders te vinden waar ik al die lastige emoties niet hoef te ervaren.” Kan het dan nooit zijn dat iemand écht geen idee heeft? Uiteraard niet. Maar heel vaak ben ik het niet tegengekomen de afgelopen 5 jaar!

 

Ik heb geen tijd voor de dingen die ik leuk vind

Ook eentje om uit te dagen! Maak het heel concreet met jouw coachee. Overloop samen de agenda of nog beter: laat jouw coachee de komende 2/3 weken eens uitdrukkelijk noteren waar hij/zij tijd aan besteed. Wat is vaak de conclusie? De persoon in kwestie heeft last van een overdreven verantwoordelijkheidsgevoel en chronisch jazeggen. Werk daar samen aan en er kom plots weer heel wat ruimte vrij. Er zijn natuurlijk ook nog andere boosdoeners mogelijk, zoals bv. een social media verslaving, of een energiemanagement-probleem. Boodschap is: maak het meteen concreet en leg het échte probleem bloot.

 

Ik heb geen écht talent

Een dankbare taak als coach: anderen wijzen op hun talenten! Help creatieve generalisten in te zien dat:

  • iederéén talenten heeft. Mensen staren zich vaak blind op wat ze (al dan niet) kunnen. Ga samen met jouw coachee op onderzoek naar zijn/haar persoonlijke drijfveren en leg het bredere plaatje bloot.
  • expertise niet hoeft te liggen in vakkennis, maar ook kan liggen in de rol die je opneemt (linkenlegger, bruggenbouwer, vernieuwer,…).

 

Ik wou dat ik één grote passie had waar ik de rest van mijn leven zoet mee kon zijn.

De droom, maar tegelijkertijd ook dé nachtmerrie van een creatieve generalist. Laat jouw alarmbellen afgaan als een coachee binnenkomt met de vraag: “Ik wil dat jij mij helpt om die ene job te vinden waar ik altijd in geboeid zal blijven.” Help hem/haar alsjeblieft van die illusie af. Wat kan je wél doen? Verken het échte verlangen dat achter deze uitspraak schuilt. Meestal gaat dat over een verlangen naar rust in het hoofd, soms ook wat meer stabiliteit, en het meeste van al… acceptatie van zichzelf.

 

Herken het talent achter de overdrives

Vaak komt een coachee binnen met iets waar hij/zij last van heeft. Kijk eens of je daar een talent kan spotten dat erom smeekt terug in goede banen geleid te worden. Een paar klassiekers:

 

Niets afmaken en van het ene naar het andere hoppen

Het talent dat vaak achter dit gedrag schuilt is de ‘nieuwfreak’, mensen die op hun best zijn als iets nieuws is voor hen. Dan leren ze snel en zijn ze bijzonder gemotiveerd. Van zodra er routine opduikt, verliezen ze hun interesse. Nieuwfreaks zoeken dus best naar contexten waar ze heel regelmatig nieuwe dingen voorgeschoteld krijgen, en zich kunnen omringen met mensen die instaan voor het herhalen en bestendigen van wat ze opgebouwd hebben.


Veel ideeën, maar er niets concreets mee doen

Ideeënfonteinen kunnen soms al eens verlamd geraken door de veelheid aan opties die ze zien. “Waar is die uitknop?!” denken ze dan bij zichzelf (of eerlijk, soms is het de omgeving die verlangt naar zo’n knop). Zet je dit talent op productief, dan heb je iemand die als de beste linken kan leggen, geweldig creatief uit de hoek kan komen, en altijd wel een ‘eigen draai’ aan dingen kan geven.


De ene opleiding na de andere afschuimen, maar niet in beweging komen

Sommige mensen krijgen ontzettend veel energie van kennis opslorpen. In onzekere tijden durven zij daarin ook wel eens te overdrijven. Het is dan één en al kennis opdoen, en weinig actie. De kracht van een kennisspons is de onverzadigbare leerhonger en de drang naar begrijpen. Boeken, docu’s, opleidingen: voor hen is dit geen last, maar een ontspanning!  

Weet waar jij je bevindt op de as specialist-generalist

Het kan een eerste oefening zijn in én-én denken, en het leren spelen met paradoxen. Niemand is 100% specialist of generalist, en idealiter kan iedereen verbinding maken met beide polen. Ben jij eerder een specialist, onderzoek dan wat jouw ervaring is met de andere pool, het generalist zijn. Verken wat de meerwaarde is van deze kant en zorg ervoor dat je ook dit in jezelf kan oproepen. Ook al blijft de specialist jouw voorkeurskant. Of misschien zit jij wel ergens in het midden van het spectrum, of herken jij je ook heel sterk als generalist. Wat het ook is, deze zelfkennis zal je helpen om anderen beter te begrijpen en te begeleiden.

 

Conclusie

 

Een creatieve generalist is dus geen ‘moeilijk geval’, maar wel een veelzijdig wezen die het moet hebben van én-én denken, creatieve combinaties en a-typische loopbaanmodellen. Zij hebben geen baat bij het zich conformeren aan wat ‘gangbaar’ is, en zijn capabel tot excellentie, ja, zelfs expertise, als ze ten volle zichzelf kunnen zijn. Mensen die niet te reduceren zijn tot één interesse, passie of job.

 

Wil jij ook het beste halen uit mutipotentials of creatieve generalisten?

 

Blijf je bijscholen in veelzijdigheid en omring je met andere multipassionate coaches!

DE MULTIPASSIONATE COACHING ACADEMY