Eerstvolgende workshop: 13 augustus – Vind de job/opdracht die bij je past

Je bent op zoek naar een job. Uren, dagen, weken besteden aan het uitpluizen van vacaturesites lijkt dan „the way to go”, toch? Niet dat je daar naar uitkijkt, want hoe moet je in godsnaam weten of een job geschikt is voor jou op basis van pakweg 300 woorden? Als je al begrijpt wat er staat. Want bedoelen ze nu precies met ‘teamplayer’ en ‘hands-on mentaliteit’? En wacht, wat met al die andere geweldige jobs die de vacaturedatabank niet eens halen?

Tijd voor een andere aanpak!
Verkennende gesprekken aangaan, als in ‘véél verkennende gesprekken’, leidt in vele gevallen tot betere resultaten. Bovendien is het, éénmaal je het in de vingers krijgt, nog leuk en verrijkend om te doen ook. Nieuwsgierig geworden? Lees even mee:

 

 

Wat is het?

Een verkennend gesprek is een manier om antwoorden te krijgen op jouw vragen. Je kan zo verschillende jobpistes die in jouw hoofd zitten, toetsen aan de realiteit. Je bevraagt een persoon over zijn/haar bezigheden. Je hoeft enkel een gezonde portie nieuwsgierigheid in te zetten.

 

 

Wat is het niet?

Een job interview.
Ver-ken-nend gesprek, weet je nog? Ten eerste weet je zelf nog niet of de professionele activiteit van jouw gesprekspartner een match is voor jou, maar vooral: de tegenpartij mag niet het gevoel krijgen dat je meer verwacht dan gewoon een babbel. Het is een beetje een paradox, maar het is net door het allemaal losjes en vrijblijvend te houden dat je jouw kansen vergroot om door die gesprekken aan een job te komen!

Een gesprek waarbij je vooral jezelf hoort praten.
De ster van de dag is de persoon die tegenover jou zit. Jij wil zoveel mogelijk info vergaren, en dat doe je niet door zelf teveel ruimte in te nemen. Bovendien kom je zo teveel in de „ik moet overtuigen” positie. Herleid de focus dus op de ander van zodra je merkt dat je zelf teveel aan het woord bent.

Een gesprek waarbij jij jezelf moet verkopen of de andere overtuigen.
Het kan niet genoeg worden benadrukt: dit is geen sollicitatie. Jij engageert je tot niets en de andere persoon evenmin. Er moet eigenlijk helemaal niets, en dat geeft zuurstof aan het gesprek.

 

 

Hoe benader je de persoon?

Vermijd: „Ik ben op zoek naar een job”, of: „Ik wil een interview”.
Wat dan wel? „Ik ben heel benieuwd naar jouw verhaal” of „Ik verken momenteel een aantal pistes en wil graag meer horen over …” geeft meer kans op succes én schept meteen duidelijkheid over wat de focus is van het gesprek.

Nog een tip: laat je introduceren door iemand, of laat de naam vallen van een gemeenschappelijke kennis die jou doorverwees.

 

 

Waarom is er een grote kans dat mensen hier „ja” op gaan zeggen?

Om te beginnen, jullie hebben blijkbaar een gemeenschappelijke interesse. Dat schept een band. Maar los daarvan, vinden mensen het meestal ook gewoon heerlijk om te praten over iets dat hen boeit. Wees verwittigd: jij gaat wellicht nog diegene zijn die de tijd moet bewaken!

 

Hoe helpt het jou verder?

Een paar koffies gaan drinken kan je veel ellende besparen, zoals investeren in een zware sollicitatieprocedure voor een job die uiteindelijk niets voor jou is. Of nog erger: op een plek beginnen om na een paar weken te concluderen dat je het werk al beu bent. Maar het gaat veel verder dan dat. Met elk gesprek dat jij aangaat, verruim je je netwerk. Wie weet wordt je zelfs gelinkt met een nog interessantere persoon! Het is ook iedere keer een kans om met jouw verhaal naar buiten te komen en dat telkens een beetje scherper te krijgen. Heb je een klik, dan kan zo’n gesprek ook een opstap zijn naar meer: misschien kan je een paar dagen meedraaien op de werkvloer, of wie weet krijg je zelfs een job gepresenteerd! En last but not least, het is de enige manier om die super-toffe-maar-haast-geheime-vacatures op het spoor te komen.

 

 

Welke vragen kan je zoal stellen?

Mocht je verlegen zitten om vragen geef ik graag wat inspiratie:

 • Hoe ben je ertoe gekomen te doen wat je nu doet?
 • Hoe heb je dat bereikt, wat was jouw weg ernaar toe?
 • Hoe ziet een doorsnee dag eruit bij jou?
 • Wat vind je leuk aan de job, wat niet?

Idealiter heb je ook zicht op wat het precies is dat jou energie geeft in een job, m.a.w.: jouw talenten. Kennis van jouw gebruiksaanwijzing kan leiden tot slimme, gerichte vragen. Iemand die veel nood heeft aan variatie kan bv. vragen stellen over hoeveel routineuze taken er bij de job horen.

 

 

Wie spreek je het best aan?

Benader het liefst geen starters. Ze zijn zelf nog teveel zoekende en meestal in die fase ook nog laaiend enthousiast ;-). Aan de andere kant, let ook op voor „ouwe rotten”, tenzij ze nog voldoening halen uit hun job. Ga voor een grote verscheidenheid aan mensen, want elk verhaal is natuurlijk subjectief.

 

 

 

Hoe doe je het in stijl?

Zorg ervoor dat je een aangename herinnering wordt. Een beetje decorum kan hier dus geen kwaad. Een paar tips:

 • Vergeet niet te bedanken na het gesprek.
 • Als jouw budget het toelaat, wees dan niet gierig en trakteer!
 • Maak het de andere makkelijk en laat hem/haar een locatie en tijdstip kiezen.
 • Stuur kort na het gesprek nog een berichtje (eventueel via een Linkedin-connectieverzoek) waarbij je nog eens verwoord wat je aan het gesprek hebt gehad. Het is ook het ideale moment om een wederdienst te doen, door bv. bepaalde info door te sturen waar hij/zij iets mee kan.

 

 

Hoe zorg je ervoor dat je het minder eng vindt om te doen?

Niet iedereen vindt het evident om mensen aan te spreken voor een babbel. Misschien ga je ervan uit dat je zelf jouw vraagstukken moet oplossen en er niemand mee moeten „storen”. Laat me jou dan één vraag stellen: hoe zou jij reageren op zo’n verzoek? De kans is groot dat je het best charmant zou vinden. Want natuuuuurlijk help je graag iemand verder. En natuuuuurlijk vind je het flatterend dat iemand meer wil weten over jouw verhaal. Wel, voor het gros van de bevolking geldt hetzelfde.
En als dat nog niet voldoende helpt, weet dan dat oefening kunst baart. Hoe meer je zo’n gesprekken aangaat, hoe meer het als een tweede natuur zal aanvoelen.

 

 

 

Meer weten?

 • Enthousiast over deze aanpak? Het boek “Designing your life” is wellicht iets voor jou!
 • Ook Roman Krznaric raadt in zijn boek “Werk vinden dat bij je past” aan om gesprekken te voeren met mensen van buiten jouw bestaande netwerk.
 • Zo’n gesprekken kunnen de ideale opstap zijn naar proefdraaiprojecten of vlindertijd. Een mooi voorbeeld hiervan is Laura Van Bouchout, die in één jaar tijd van 30 verschillende jobs proefde.
 • Zoek je coaching die je net stimuleert om in de actie te gaan en out-of-the-box te denken? Kijk dan even hier.