Eerstvolgende workshop: 28 maart – Meer energie & flow dankzij jouw talenten

Ben je een creatieve generalist die kampt met wat ik HGR noem (Hoge Gevoeligheid aan Routine), of positiever gezegd, blij wordt van nieuwe dingen? Ben je bovendien ook nog een ideeënfontein en start je graag (uiteraard, nieuwe) projecten op?

Dan zal je niet veel woorden nodig hebben om te begrijpen wat de laatste weken mijn brein heeft overmeesterd. Ik zou het ‘een stresske’ kunnen noemen, maar daarmee doe ik het fenomeen geen recht aan. Het is meer alsof ik dan een enorme last op mijn schouders meezeul, en mijn brein op ontploffen staat.

Voor alle duidelijkheid: ik vind het heerlijk om die nieuwfreak en ideeënfontein te zijn. Ik beschik over behoorlijk wat opstartenergie en geloof heel hard dat dit mijn grootste troef is als ondernemer. Maar regelmatig bots ik op de grenzen van die talenten. De momenten waar ze me eerder stokken in de wielen steken dan plezier opleveren. Of simpel gezegd: wanneer je voelt ‘dat het niet leuk meer is’. Je kan dat proberen te voorkomen, maar persoonlijk vind ik het niet zo erg om mijn enthousiasme te blijven volgen en bij te sturen bij een projecten- of ideeënovergroei.

En dus, met 2019 in zicht en vele plannen in het hoofd, bevond ik mezelf dus weer in die staat van overdondering. Vragen zoals: hoe ga ik dat in hemelsnaam allemaal voor elkaar krijgen?, ben ik niet diegene die anderen adviseert om, bij nieuwe projecten die veel opstartenergie vragen, serieel te werk te gaan?, hoe zorg ik ervoor dat mijn hoofd niet ontploft?!,… tolden door mijn hoofd. ‘Kill (some of) your darlings’ leek hier de logische oplossing, maar riep tegelijkertijd een weerstand van jewelste in me op.

Het fijne aan die creatieve generalisten hobbels van mij, is dat ik ze meestal kan zien als testmateriaal. Als ik ze overwin, of er iets uit leer, dan kan ik het ook delen. Met jullie, mijn creatieve generalisten tribe. Met hernieuwde moed besloot ik alles eens in kaart te brengen. Iets expliciet maken, door het op te schrijven, of visueel te maken, is altijd zeer verhelderend. Het werd een tabel, met aan de ene kant de maanden van het jaar, en aan de andere kant de verschillende projecten die ik heel graag gerealiseerd wil hebben in 2019. Ik gaf per project aan in welke maanden het een plek zou krijgen, en labelde het met een kleur. Gaat het over een project dat opstartenergie vraagt? Of ligt de focus op lanceren en promo? Of vraagt het ontwikkeltijd?

 

Wat viel me hierin op?
  • Op de één of andere manier heb ik het gevoel dat 2019 maar loopt van januari tot juni! Ik denk duidelijk in blokken van max. 6 maanden vooruit.
  • Er zijn teveel projecten waarbij ik nog ontwikkel/schrijf/denktijd nodig heb. Die moeten beter verspreid zijn.
  • Lopende projecten, of continuering, genieten duidelijk niet mijn voorkeur, haha!

Dit leidde tot een herschikking waar ik me, op dit moment, bijzonder prettig bij voel:

De combinaties van ‘soorten’ werk zijn meer in balans (in mijn geval is het opletten dat er geen ‘overgroei’ aan groen en geel is in éénzelfde periode), en de tabel herinnerde me aan het feit dat ik wel degelijk 12 maanden heb in een jaar.

Voor wie het zich afvraagt of er koppen gerold zijn: ja, één project moet voorlopig wijken. Maar het antwoord zat hem ook in het kleiner maken van ambitieuze ideeën. Dat betekent bv. mijn (net afgewerkte) werkboek over ‘Hoe vind ik mijn rode draad?’ als zodanig op de markt brengen, en er niet meteen al een super uitgebreide online cursus (lees: met video en alle toeters en bellen) van willen maken. Dat kan nog later op het jaar.

Zo, ik heb het gevoel dat mijn prioriteiten voor het volgende jaar een pak duidelijker zijn. Ongetwijfeld wordt hier nog in geschoven, en dat is OK. Maar ik kan tenminste terug ademen.

Hoe is het voor jou? Was deze blogpost herkenbaar? Hoe heb jij jouw planning aangepakt voor 2019? Deel je ervaringen en tips hieronder of in de besloten Facebookcommunity!