Wat is jouw rode draad?

Vind rust in je hoofd en word eindelijk au sérieux genomen door anderen

I.p.v. ‘ik lijk mijn omgeving alleen maar te verwarren’ 

Mocht de vraag ‘En, wat doe jij?’ niet bestaan, zou de wereld er wellicht al wat anders uitzien voor een creatieve generalist of multipotential. Het is die vraag waar je vaak al op voorhand tegenop ziet, dé vraag waar geen juist antwoord op lijkt te bestaan. Probeer je jouw veelzijdigheid zoveel mogelijk recht aan te doen, of probeer je de verwarring op het gezicht van jouw gesprekspartner kost wat kost te vermijden? Anderen willen jou in een vakje kunnen steken, jij wil net van de daken schreeuwen dat geen enkel vakje jou kan omvatten.

*zucht*  

Maar eerlijk, het probleem ligt niet alleen bij die ander. Iedereen heeft nood aan vakjes, labels, … kortom: helderheid in de chaos. Mocht jijzelf niet verlangen naar een vakje, een lijn of een rode draad, dan zou de verwarde blik van de ander jou eigenlijk geen moer kunnen schelen. 

‘Ik voel me soms zo versnipperd’
‘Ik voel me een ongeleid projectiel’

‘Ik ben met 1001 dingen bezig die niets met elkaar te maken hebben’
‘Ik loop jobs/opdrachten mis omdat ik geen coherent verhaal kan brengen’ 

 

Zijn dit uitspraken die zo uit jouw mond hadden kunnen komen? Volg dan even verder.

Een creatieve generalist of multipotential zijn betekent per definitie: omgaan met complexiteit. Ik weet niet hoe dit woord voor jou klinkt, maar voor alle duidelijkheid: ik bedoel het als een compliment. Complexiteit betekent: nuance, veelzijdigheid, moeilijk te definIëren of te doorgronden. Maar het kan ook begrepen worden als: ‘een geheel van dingen die bij elkaar horen’. En hoewel dit allemaal zeer spannend en boeiend klinkt, is het soms ook verdomd verwarrend en vermoeiend. We zijn mensen, en mensen hebben het nodig om samenhang te creëren. We hebben nood aan verhalen maken (en vertellen). Niet alleen om orde in de chaos te scheppen, maar ook om betekenis te geven aan die chaos. En daar kan een rode draad bij helpen. Vinden wat verbindt helpt je om rust te vinden én om meer impact te hebben op jouw omgeving.

 

En daarvoor is het interessant om te weten wat de rode draad is in hetgeen je doet. Om te vinden wat verbindt.

Een rode draad is een gemeenschappelijke factor, een lijn die je kan terugvinden in alles wat je doet. Rode draden komen in verschillende soorten en maten. De ene is niet perse belangrijker dan de andere, maar ze dienen vaak gewoon een ander doel. Zo kan een rode draad beschrijven wat jou drijft in het leven, maar kan het ook gaan over een doelgroep, over een overkoepelend thema, een identiteit, enz. Een rode draad kan vooral als functie hebben jou rust in het hoofd te brengen, maar kan ook als bedoeling hebben anderen ‘over de brug’ te krijgen. Hen nieuwsgierig te maken, te charmeren, te overtuigen, enz.

 

Waarom zou je gaan zoeken naar een rode draad?

 • Het brengt jou rust in het hoofd. Er is dus toch een lijn in de 1001 dingen die je doet!
 • Je hebt beter voeling met wat het is dat jou drijft in het leven, of jouw ‘waarom’.
 • Je kan anderen beter meenemen in jouw verhaal i.p.v. op verwarde gezichten te moeten staren.
 • Je hebt materiaal om verhalen te creëren (denk aan sollicitaties, klantengesprekken, pitchrondes voor ondernemers,…).
 • Als ondernemer helpt het jou om een merk neer te zetten, jouw ‘over mij’ scherp te krijgen, kortom: jouw dienst of product aan de man te brengen.
 • Met een scherp uitgelijnde rode draad trek je meteen ook meer de mensen aan waarvoor jij écht meerwaarde kan creëren.
 • Het helpt jou kiezen doordat het een kompas wordt waar je keuzes en opties naast kan gaan leggen.


In deze video hoor je meer over wat je concreet kan gaan doen met je rode draden en welke programma’s we hebben om jou daarbij te helpen:

Rode Draden Q&A met Anouck

Geplaatst door Creatieve Generalist op Woensdag 12 juni 2019

Vind je rode draad in 7 stappen

 

In onze Rode Draad Programma’s volgen we een goed uitgekiende flow die ervoor zorgt dat jij jouw Rode Draden vanuit verschillende invalshoeken bekijkt. Zodat we de kans op een ‘aha’ ervaring voor jou maximaliseren! Maar ook: zodat jij het verhaal dat je vertelt, kan aanpassen aan jouw luisteraar (zonder jezelf te verloochenen). De stappen zijn de volgende:

 

 1. DE FUNDERING LEGGEN: met welke mindset begin je deze zoektocht het beste?
 2. DE WAAR-DOE-IK-HET-VOOR-RODE DRAAD: geeft een mentale rust en dient als keuzekompas. Je kan het al dan niet expliciet in je communicatie verwerken en de tegenpartij emotioneel laten connecteren met jouw verhaal. Dit type rode draad vinden en concreet krijgen vraagt diep werk, en daarom gebruiken we de zomer als ideale periode om met deze zoektocht aan de slag te gaan, op een intense, maar tegelijkertijd heel losse en relaxe manier.
 3. DE WAT-DOE-IK-EIGENLIJK-RODE DRAAD: handig voor als je jezelf moet pitchen, maar ook om aan jouw klanten (of potentiële werkgevers) duidelijk te maken wat je voor hen oplost. Wat is het effect dat jij hebt op jouw omgeving?
 4. DE WIE-BEN-IK-EIGENLIJK-RODE-DRAAD: welke uitgesproken persoonlijkheid, stijl of rol schuilt in jou? En hoe kan je dit gebruiken als ‘kapstok’?
 5. DE WIE-BEDIEN-IK-EIGENLIJK-RODE-DRAAD: soms kan jouw doelgroep als rode draad dienen, als die specifiek genoeg is. Dus hier ook vooral handig als strategie om jouw verhaal te positioneren.
 6. TOEPASSING: allemaal mooi die rode draden, maar hoe pas je dat dan concreet toe? Hoe maak je de brug naar de ander?
 7. NAZORG: een week van nazorg, waar tijd gemaakt wordt om de losse eindjes aan elkaar te knopen.

Een rode draad laat zich vaak niet zomaar ‘vangen’, en dus nemen we er onze tijd voor. Het begeleidingstraject wordt daarom verspreid over 18 weken.  Het programma start op 24 juni 2019 en eindigt op 25 oktober 2019.

Je kan kiezen tussen 3 formules:

 

 1. Rode Draad DIY
 2. Rode Draad Deep Dive
 3. Rode Draad Mastermind

Welke van deze 3 formules past het best bij jou?

 

Rode Draad DIY

 • 18 weken lang opdrachten, vragen en oefeningen in je mailbox, gericht op het blootleggen van de 4 soorten rode draden. Netjes verspreid in de tijd, een logische opbouw volgend, zodat jij telkens weet met wat je bezig moet zijn. De handige pdf’s kan jij levenslang bewaren en gebruiken. Aanvang op 24/6/2019.
 • Een programma dat jij volledig kan aanpassen aan jouw eigen tempo.
 • Inzichten en resultaten waarop je de rest van je leven kan terugvallen… voor slechts 97 euro excl. 6% BTW.

 

Rode draad Deep Dive  

Meer ondersteuning nodig? We’ve got your back! In de ‘Rode draad Deep Dive’ gids ik je niet alleen door de 7 modules, maar ondersteun ik je ook online via de besloten Facebookpagina. En er is zelfs meer! Omdat ik hou van concrete, tastbare resultaten heb ik nog een speciale uitsmijter voorzien: tijdens de voorlaatste week van het programma geef ik het podium aan Anouck Meier, copywriter en content queen van Ampersand Copy & Content. Zij helpt jou om al dat rode draad-moois te verwerken in alvast één zichtbaar resultaat: een wervend, inspirerend ‘over mij’ verhaal. Ruil de verwarde blikken in voor enthousiasme en verbinding met jouw tribe en copy/paste je verhaal naar je website, Linkedinpagina of sollicitatiebrief!

De Rode draad Deep Dive in een notendop:

 •  18 weken lang opdrachten, vragen en oefeningen in je mailbox, gericht op het blootleggen van de 4 soorten rode draden. Netjes verspreid in de tijd, een logische opbouw volgend, zodat jij telkens weet met wat je bezig moet zijn. De handige pdf’s kan jij levenslang bewaren en gebruiken. Aanvang op 24/6/2019.
 • 18 weken lang online ondersteuning via de besloten Facebookgroep. Opvolging door Silvia, boeiende uitwisselingen met de andere deelnemers.
 • Werkboek van Anouck Meier, onze content marketing specialist, over het schrijven van een onweerstaanbaar ‘over mij’ verhaal.
 • Facebook Live met Anouck Meier én mogelijkheid om haar de oren van het hoofd te vragen in de Facebookgroep tijdens de voorlaatste week van het traject.
 • Al hetgeen je ontdekte en leerde gegoten in alvast één concrete toepassing: jouw eigenste, unieke, wervende ‘over mij’ verhaal!
 • Inzichten en resultaten waarop je de rest van je leven kan terugvallen… voor slechts  490 euro excl. 21% BTW!

 

Rode Draad Mastermind

De Rode Draad Mastermind biedt de ultieme begeleiding naar je rode draad. Naast de oefeningen die jou worden bezorgd via mail, de ondersteuning via de besloten Facebookgroep, en de input van Anouck Meier, krijg jij er maar liefst nog eens 4 professionals bij om jou te begeleiden in jouw zoektocht! Allemaal weten ze als geen ander hun expertise te combineren met een grondige kennis van jouw behoeftes als creatieve generalist. Je volgt bij hen 6 workshops (waarvan 1 online) die telkens verder bouwen op de oefeningen die je via mail krijgt. Nog meer verdieping, maar ook nog meer actie dus! We zorgen ook voor de individuele touch en opvolging, door jou 3u individuele coaching aan te bieden met coach Sofie Leemans. Zij helpt jou o.a. om meer te gaan doen, en te durven experimenteren.

De Rode Draad Mastermind in een notendop:

 • 18 weken lang opdrachten, vragen en oefeningen in je mailbox, gericht op het blootleggen van de 4 soorten rode draden. Netjes verspreid in de tijd, een logische opbouw volgend, zodat jij telkens weet met wat je bezig moet zijn. De handige pdf’s kan jij levenslang bewaren en gebruiken. Aanvang op 24/6/2019.
 • 18 weken lang online ondersteuning via de besloten Facebookgroep. Opvolging door Silvia, boeiende uitwisselingen met de andere deelnemers.
 • 6 workshops (waarvan 1 online), waarbij de professionals uit het coachnetwerk van de Creatieve Generalist hun specifieke expertise zullen inbrengen. (*)
 • 3u individuele coaching met Sofie Leemans, professional uit het coachnetwerk van de creatieve generalist.
 • Werkboek van Anouck Meier, onze content marketing specialist, over het schrijven van een onweerstaanbaar ‘over mij’ verhaal
 • Facebook Live met Anouck Meier én mogelijkheid om haar de oren van het hoofd te vragen in de Facebookgroep tijdens de voorlaatste week van het traject.
 • Al hetgeen je ontdekte en leerde gegoten in alvast één concrete toepassing: jouw eigenste, unieke, wervende ‘over mij’ verhaal!
 • Inzichten en resultaten waarop je de rest van je leven kan terugvallen… voor slechts 1690 euro excl. 21% BTW! Zet je de KMO Portefeuille in, dat is dat nog slechts 1014 euro excl. BTW.

 

(*) De workshops van de Mastermind (telkens halve dag):

 • Di 9/7: De waar-doe-ik-het-voor rode draad met Nele Pessemier (wandelsessie): Word je bewust van de ‘waarom’ achter de dingen die je doet, aan de hand van en aantal krachtige oefeningen en pittige vragen. Jouw zintuigen worden terug op scherp gezet en de natuur wordt jouw spiegel. 
 • Di 6/8: De waar-doe-ik-het-voor rode draad met Sofie Leemans: Wist je dat mensen op hun sterfbed doorgaans spijt hebben van heel gelijkaardige dingen? En dat net die dingen ons heel wat kunnen leren. Over onszelf en over onze drijfveren. Vandaag draaien we alles dus eens even helemaal om en starten we met het einde!
 • Di 3/9: De wat-doe-ik-eigenlijk rode draad met Nele Van Eyken & Veerle SteyaertAan het eind van deze workshop krijg je zelfs aan je grootmoeder uitgelegd wat je nu eigenlijk doet. Kom uit je hoofd. Wijk van het gewone pad af. Ga op avontuur in de speeltuin. Leer hoe je je complexe verhaal coherent, krachtig en vlot de wereld in katapulteert.
 • Di 24/9: De wie-ben-ik-eigenlijk rode draad met Nele Van Eyken (museum-uitstap): De ene dag meer van dit en de andere meer van dat? Jij bent een vat vol tegenstellingen en toch heel genuanceerd. Om nooit meer te moeten kiezen tussen alles wat jij bent, maak jij de unieke combinatie van alle beelden van jezelf.
 • Di 8/10: De wie-bedien-ik-eigenlijk rode draad met Veerle Steyaert: Lijken de mensen voor wie jij iets oplost even divers als je interesses? In deze workshop ga je op zoek naar de rode draad in je doelgroep. Je leert hen kennen, duikt in hun hoofd en zorgt dat je meer over hen weet dan zijzelf. Zo kan jij perfect verwoorden wat je voor hen kan betekenen!
 • Di 22/10: Van rode draad naar concrete acties met Sofie Leemans (online workshop): Rode draden ontdekken en ontrafelen is één ding, maar dan komt (zoals steeds) de cruciale stap: actie! En net die stap ontbreekt geregeld na een workshop of cursus. En dus wat gaan we doen? Meteen in (gerichte) actie schieten en wel op zo’n manier dat die actie ook helemaal past bij wie jij bent. 

 (Locatie van de workshops wordt nog gecommuniceerd)

 

De 3 Rode Draad Programma’s in een handig overzicht

Rode Draad DIY

 • Blootleggen van de 4 soorten rode draden
 • 7 modules, verspreid over 18 weken
 • 12 mails met bijgeleverde pdf 

97 Euro excl.BTW

 

 

 

 

 

Rode Draad Deep Dive

 • Blootleggen van de 4 soorten rode draden
 • 7 modules, verspreid over 18 weken
 • 12 mails met bijgeleverde pdf 
 • Werkboek ‘Over mij’ pagina
 • Online ondersteuning (besloten FB groep) 
 • Facebook Live met Anouck Meier in de voorlaatste week 

490 Euro excl. BTW

 

Rode Draad Mastermind

 • Blootleggen van de 4 soorten rode draden
 • 7 modules, verspreid over 18 weken
 • 12 mails met bijgeleverde pdf 
 • Werkboek ‘Over mij’ pagina
 • Online ondersteuning (besloten FB groep) 
 • 6 offline workshops met de experts uit het coachnetwerk van de creatieve generalist
 • Facebook Live met Anouck Meier in de voorlaatste week 
 • 3u 1-op-1 coaching met Sofie Leemans
 • Kleine groep: max. 8 deelnemers! 

1690 Euro excl. BTW  – KMO Portefeuille mogelijk (= – 40%, jij betaalt nog 1014 euro excl. BTW)

 

Sorry, deze eerste lancering werd afgesloten op 15/6/19. Aankopen is momenteel niet meer mogelijk.

Jouw gidsen in dit Rode Draden Avontuur

 

Silvia Derom (DIY, Deep Dive & Mastermind)

Founder van de Creatieve Generalist en ontwikkelaar van dit Rode Draad Programma. Orde scheppen in de chaos, de essentie halen uit iemands verhaal: daar krijgt Silvia maar niet genoeg van!

Silvia is gids bij de DIY, Deep Dive en Mastermind Programma’s.

Anouck Meier (Deep Dive & Mastermind)

Founder van Ampersand Copy & Content. Copywriter? Noem haar maar ‘Content Queen’! Zij legt de brug tussen al jouw verworven inzichten over je rode dradenen een concrete ‘over mij’ beschrijving.

Anouck is gids bij de Deep Dive en Mastermind Programma’s.

Sofie Leemans (Mastermind)

Professional uit het coachnetwerk van de Creatieve Generalist die 3 grote passies combineert: reizen, schrijven en psychologie. Met Sofie heb je de garantie dat het niet blijft bij denken of uitstellen!

Sofie is gids bij het Mastermind Programma.

Veerle Steyaert (Mastermind)

Professional uit het coachnetwerk van de Creatieve Generalist wiens grote kracht ligt in haar vermogen ‘onrafelend creatief’ te zijn. Haar scherpe blik haalt de essentie uit jouw verhaal en is daarenboven de sparringpartner waar je al zo lang op zat te wachten.

Veerle is gids bij het Mastermind Programma.

Nele Van Eyken (Mastermind)

Professional uit het coachnetwerk van de Creatieve Generalist die als geen ander kan benoemen waar een ander in uitblinkt. Nele durft al eens vriendelijk te provoceren daar waar het nodig is.

Nele is gids bij het Mastermind Programma.

Nele Pessemier (Mastermind)

Professional uit het coachnetwerk van de Creatieve Generalist. Nele brengt rust daar waar het stormt en gebruikt de natuur daarbij als hefboom.

Nele is gids bij het Mastermind Programma.

FAQ

 

Is deze cursus ook geschikt voor mij als ik nog zoekende ben in wat ik wil gaan doen?

We benaderen het rode draad-thema vanuit verschillende invalshoeken, waardoor je er -ongeacht de fase waarin je zit- sowieso iets uithaalt. Nadenken over wat jouw vele interesses verbindt, kan je net helpen om je verdere koers te bepalen. Daarnaast krijg je oefeningen aangereikt waarop je nadien nog kan blijven terugvallen.

 

Wat als ik mijn rode draad toch niet vind?

Met de oefeningen uit dit programma stel je jezelf de goede vragen. De antwoorden daarop laten zich echter niet altijd afdwingen. De juiste houding hier is er enerzijds actief mee bezig zijn, en anderzijds ook loslaten. Ik help je om met deze tegenstrijdigheid om te gaan. Als jij hiermee aan de slag gaat, zullen er antwoorden opduiken. Maar soms vraagt dat tijd, en ook actie. Je hoeft niet te wachten op jouw rode draad om dingen te gaan uitproberen, integendeel. In de Deep Dive en de Mastermind geven we aan dat ‘doen’ ook expliciet aandacht.

 

Hoeveel tijd moet ik hiervoor voorzien?

Formule 1: Voorzie een gemiddelde van 1 à 2 u per week. Sommige opdrachten vragen niet meer dan een paar minuten per dag bewuste aandacht, maar zullen doorwerken op een onbewust niveau. Wie weet krijg je dan zomaar een ‘aha momentje’ onder de douche ;-).

Formule 2: Idem formule 1 + afhankelijk van hoe actief je wil zijn op het besloten platform, kan dat uiteraard een beetje meer zijn. In de week van 14/10 voorzie je best extra tijd, want die week ga je aan de slag met jouw ‘over mij’ tekst en kan je met je vragen terecht bij Anouck Meier.

Formule 3: Idem formule 2 + voorzie daarnaast uiteraard ook tijd voor de workshops (telkens een halve dag) en de 1-op-1 coaching (totaal 3u).

 

Wat mag ik verwachten van Anoucks module?

Anouck reikt je een structuur aan, een reeks kapstokken waar jij je ei in kwijt kan. Maar ze neemt je ook verder bij de hand om je verhaal concreet te maken. Dat je een tastbaar resultaat in handen hebt, daar gaan we samen voor zorgen. De laatste week van het programma komt Anouck ons vervoegen in de besloten groep en kan je dus met al je vragen bij haar terecht.

 

Je hebt het over een ‘over mij’ pagina, maar wat als ik helemaal geen website heb (en wil)?

Een goed “over mij” verhaal is multi-inzetbaar… net als een multipotential of creatieve generalist zelf natuurlijk 😉

Een ‘over mij’ kan je ook gebruiken voor een Linkedinpagina, of kan je ook verwerken in een sollicitatiebrief bv. 

Je kan uit Anoucks tips die dingen halen die voor jou relevant zijn en de oefening helemaal afstemmen op wat jij nodig hebt. Bovendien kan de slimme creatieve generalist de universele principes van goede copywriting, content marketing en storytelling die aan bod komen in Anoucks module gelijk waar inzetten in zijn/haar communicatie. 

 

Ik ga op vakantie deze zomer. Is het dan wel de moeite om me in te schrijven?

Daar hadden we op gehoopt zelfs! We kozen er heel bewust voor om het programma nog voor de zomervakantie te lanceren, omdat je die ontkoppel-tijd goed kan gebruiken in jouw rode draden-zoektocht. In het eerste deel van het programma verkennen we jouw ‘waar-doe-ik-het-voor rode draad’ of jouw ‘waarom’. Dit type rode draad is er bij uitstek één waarbij je best jouw tijd neemt. Ook een (letterlijk) andere horizon kan hier heel stimulerend werken. En je kan sowieso het online materiaal bekijken wanneer het jou goed uitkomt.

Voor de Masterminders: de workshops zijn allemaal aanvullend op het cursusmateriaal, maar zijn niet verplicht. Het is dus niet zo dat als je er ééntje mist, je de rest niet meer kan volgen.

 

 

Meer rust in mijn hoofd? Minder verwarring bij anderen? Ik ga ervoor!

Rode Draad DIY

 • Blootleggen van de 4 soorten rode draden
 • 7 modules, verspreid over 18 weken
 • 12 mails met bijgeleverde pdf 

97 Euro excl.BTW

 

 

 

 

 

Rode Draad Deep Dive

 • Blootleggen van de 4 soorten rode draden
 • 7 modules, verspreid over 18 weken
 • 12 mails met bijgeleverde pdf 
 • Werkboek ‘Over mij’ pagina
 • Online ondersteuning (besloten FB groep) 
 • Facebook Live met Anouck Meier in de voorlaatste week 

490 Euro excl. BTW

 

Rode Draad Mastermind

 • Blootleggen van de 4 soorten rode draden
 • 7 modules, verspreid over 18 weken
 • 12 mails met bijgeleverde pdf 
 • Werkboek ‘Over mij’ pagina
 • Online ondersteuning (besloten FB groep) 
 • 6 offline workshops met de experts uit het coachnetwerk van de creatieve generalist
 • Facebook Live met Anouck Meier in de voorlaatste week 
 • 3u 1-op-1 coaching met Sofie Leemans
 • Max. 8 deelnemers! 

1690 Euro excl. BTW  – KMO Portefeuille mogelijk (= – 40%, jij betaalt nog 1014 euro excl. BTW)

 

Sorry, deze eerste lancering werd afgesloten op 15/6/19. Aankopen is momenteel niet meer mogelijk.

Pin It on Pinterest

Share This