Wat is jouw rode draad?

Vind rust in je hoofd en word eindelijk au sérieux genomen door anderen

 

I.p.v. ‘ik lijk mijn omgeving alleen maar te verwarren’ 

Mocht de vraag ‘En, wat doe jij?’ niet bestaan, zou de wereld er wellicht al wat anders uitzien voor een creatieve generalist of multipotential. Het is die vraag waar je vaak al op voorhand tegenop ziet, dé vraag waar geen juist antwoord op lijkt te bestaan. Probeer je jouw veelzijdigheid zoveel mogelijk recht aan te doen, of probeer je de verwarring op het gezicht van jouw gesprekspartner kost wat kost te vermijden? Anderen willen jou in een vakje kunnen steken, jij wil net van de daken schreeuwen dat geen enkel vakje jou kan omvatten.

*zucht*  

Maar eerlijk, het probleem ligt niet alleen bij die ander. Iedereen heeft nood aan vakjes, labels, … kortom: helderheid in de chaos. Mocht jijzelf niet verlangen naar een vakje, een lijn of een rode draad, dan zou de verwarde blik van de ander jou eigenlijk geen moer kunnen schelen. 

‘Ik voel me soms zo versnipperd’
‘Ik voel me een ongeleid projectiel’

‘Ik ben met 1001 dingen bezig die niets met elkaar te maken hebben’
‘Ik loop jobs/opdrachten mis omdat ik geen coherent verhaal kan brengen’ 

 

Zijn dit uitspraken die zo uit jouw mond hadden kunnen komen? Volg dan even verder.

 

Een creatieve generalist of multipotential zijn betekent per definitie: omgaan met complexiteit. Ik weet niet hoe dit woord voor jou klinkt, maar voor alle duidelijkheid: ik bedoel het als een compliment. Complexiteit betekent: nuance, veelzijdigheid, moeilijk te definIëren of te doorgronden. Maar het kan ook begrepen worden als: ‘een geheel van dingen die bij elkaar horen’. En hoewel dit allemaal zeer spannend en boeiend klinkt, is het soms ook verdomd verwarrend en vermoeiend. We zijn mensen, en mensen hebben het nodig om samenhang te creëren. We hebben nood aan verhalen maken (en vertellen). Niet alleen om orde in de chaos te scheppen, maar ook om betekenis te geven aan die chaos. En daar kan een rode draad bij helpen. Vinden wat verbindt helpt je om rust te vinden én om meer impact te hebben op jouw omgeving.

 

En daarvoor is het interessant om te weten wat de rode draad is in hetgeen je doet. Om te vinden wat verbindt.

 

Een rode draad is een gemeenschappelijke factor, een lijn die je kan terugvinden in alles wat je doet. Rode draden komen in verschillende soorten en maten. De ene is niet perse belangrijker dan de andere, maar ze dienen vaak gewoon een ander doel. Zo kan een rode draad beschrijven wat jou drijft in het leven, maar kan het ook gaan over een doelgroep, over een overkoepelend thema, een identiteit, enz. Een rode draad kan vooral als functie hebben jou rust in het hoofd te brengen, maar kan ook als bedoeling hebben anderen ‘over de brug’ te krijgen. Hen nieuwsgierig te maken, te charmeren, te overtuigen, enz.

 

Waarom zou je gaan zoeken naar een rode draad?

 

 • Het brengt jou rust in het hoofd. Er is dus toch een lijn in de 1001 dingen die je doet!
 • Je hebt beter voeling met wat het is dat jou drijft in het leven, of jouw ‘waarom’.
 • Je kan anderen beter meenemen in jouw verhaal i.p.v. op verwarde gezichten te moeten staren.
 • Je hebt materiaal om verhalen te creëren (denk aan sollicitaties, klantengesprekken, pitchrondes voor ondernemers,…).
 • Als ondernemer helpt het jou om een merk neer te zetten, jouw ‘over mij’ scherp te krijgen, kortom: jouw dienst of product aan de man te brengen.
 • Met een scherp uitgelijnde rode draad trek je meteen ook meer de mensen aan waarvoor jij écht meerwaarde kan creëren.
 • Het helpt jou kiezen doordat het een kompas wordt waar je keuzes en opties naast kan gaan leggen.

 

Vind je rode draad in 7 stappen: het online Rode Draden programma

 

In dit programma volgen we een goed uitgekiende flow die ervoor zorgt dat jij jouw Rode Draden vanuit verschillende invalshoeken bekijkt. Zodat we de kans op een ‘aha’ ervaring voor jou maximaliseren! Maar ook: zodat jij het verhaal dat je vertelt, kan aanpassen aan jouw luisteraar (zonder jezelf te verloochenen). Omdat we houden van concrete, tastbare resultaten stoppen we niet bij de inzichten. We helpen jou om al dat rode draad-moois te verwerken in alvast één zichtbaar resultaat: een wervende, inspirerende pitch. Zodat je niet alleen jouw verhaal ziet en vormt, maar het ook nog eens op een krachtige manier naar buiten weet te brengen!

 

Concreet ziet de flow van het programma er zo uit: 

 

 1. DE FUNDERING LEGGEN: met welke mindset begin je deze zoektocht het beste? En wat zijn typische saboteurs die onderweg kunnen opduiken?
 2. DE WAAR-DOE-IK-HET-VOOR-RODE DRAAD: geeft een mentale rust en dient als keuzekompas. Je kan het al dan niet expliciet in je communicatie verwerken en de tegenpartij emotioneel laten connecteren met jouw verhaal. Dit type rode draad vinden en concreet krijgen vraagt diep werk, en daarom gebruiken we de zomer als ideale periode om met deze zoektocht aan de slag te gaan, op een intense, maar tegelijkertijd heel losse en relaxe manier.
 3. DE WAT-DOE-IK-EIGENLIJK-RODE DRAAD: handig voor als je jezelf moet pitchen, maar ook om aan jouw klanten (of potentiële werkgevers) duidelijk te maken wat je voor hen oplost. Wat is het effect dat jij hebt op jouw omgeving?
 4. DE WIE-BEN-IK-EIGENLIJK-RODE-DRAAD: welke uitgesproken persoonlijkheid, stijl of rol schuilt in jou? En hoe kan je dit gebruiken als ‘kapstok’?
 5. DE WIE-BEDIEN-IK-EIGENLIJK-RODE-DRAAD: soms kan jouw doelgroep als rode draad dienen, als die specifiek genoeg is. Dus hier ook vooral handig als strategie om jouw verhaal te positioneren.
 6. GIET HET IN EEN PITCH: allemaal mooi die rode draden, maar hoe pas je dat dan concreet toe? Hoe maak je de brug naar de ander?
 7. VAN WETEN NAAR DOEN: weten is één ding, doen is nog belangrijker! Rode draden ontdekken en ontrafelen is één ding, maar dan komt (zoals steeds) de cruciale stap: actie! En net die stap ontbreekt geregeld na een workshop of cursus. En dus wat gaan we doen? Meteen in (gerichte) actie schieten en wel op zo’n manier dat die actie ook helemaal past bij wie jij bent.

 

Een rode draad laat zich vaak niet zomaar ‘vangen’, en dus nemen we er onze tijd voor. Het begeleidingstraject wordt daarom verspreid over 18 weken.

 

Het programma start op 12 oktober 2020 en eindigt op 12 februari 2021.

 

In dit Rode Draden programma word je ondersteund op verschillende manieren en is er een mooi evenwicht tussen werk dat je op jezelf kan doen, groepswerk en individuele aandacht. We werken met een besloten online leeromgeving, speciaal gebouwd voor dit programma.

 

 • 18 weken lang opdrachten, vragen en oefeningen, gericht op het blootleggen van de 4 soorten rode draden. Netjes verspreid in de tijd, een logische opbouw volgend, zodat jij telkens weet met wat je bezig moet zijn. De handige pdf’s kan jij levenslang bewaren en gebruiken.
 • 6 online workshops, begeleid door Silvia en/of Sofie.
 • 3 Q&A sessies, mooi verspreid over het hele traject zodat jij je optimaal ondersteund voelt.
 • Optie om offline samen te komen met je collega-cursisten en zo samen aan bepaalde opdrachten te werken. Dit samenkomen zal door ons gefaciliteerd worden.
 • Leidraad van Silvia Derom, over het maken van een onweerstaanbare pitch.
 • De kans om jouw pitch uit te proberen in een veilige setting.

(*) De online workshops en Q&A’s

 

 • Ma 12/10: online kennismaking
 • Do 15/10: maak kennis met mogelijke saboteurs en hoe ermee om te gaan
 • Week van 19/10: samenkomst in subgroepjes rond de oefening van de ‘interesselijst’ (optioneel)
 • Vrij 20/11: Q&A sessie over de ‘waar-doe-ik-het-voor rode draad’
 • Di 1/12: workshop over de ‘denkbeeldige levens’
 • Week van 7/12: samenkomst in subgroepjes (optioneel) 
 • Di 22/12: Q&A sessie over de ‘wat-doe-ik-eigenlijk rode draad’ 
 • Di 5/1: workshop over de ‘wie-bedien-ik-eigenlijk rode draad’
 • Do 14/1: Q&A sessie over de ‘wie-ben-ik-eigenlijk rode draad’
 • Week van 18/1: samenkomst in subgroepjes (optioneel). Creatieve oefening rond de ‘wie-ben-ik-eigenlijk rode draad’
 • Di 2/2: online workshop ‘pitchen voor elkaar’
 • Vrij 12/2: online workshop ‘Van rode draad naar concrete acties’ 

 

Jouw investering

 

Het Rode Draden programma = inzichten en resultaten waarop je de rest van je leven kan terugvallen…

Jouw investering bedraagt ofwel:

 • 4x 250 euro excl. 21% BTW (1ste schijf bij inschrijving, de volgende schijven volgen telkens met 1 maand interval)
 • 890 euro excl. 21% BTW (betaling in één keer, bij inschrijving)

Deze creatieve generalisten gingen jou voor…

Dit programma is een reis naar jezelf, waarbij je handvaten krijgt om de essentie van jezelf te ontdekken en benoemen. De betrokkenheid van de coaches vond ik super. Ik deed er toe en was niet zomaar een nummer dat zich had ingeschreven in een online cursus. Dat was voor mij heel belangrijk!

– An Yskout

Aan alle mensen die van geen hout pijlen weten te maken: start met dit programma. Je krijgt antwoorden op de vraag: ‘waarom doe ik wat ik doe’ en hoe je dat in de praktijk kan omzetten.
Dankzij de Rode Draden Mastermind heb ik mezelf teruggevonden. Er is een weggestopte, onder de mat gemoffelde personaliteit (opnieuw) in mij naar boven gekomen.

– Kevin De Meersman

“Door het traject heb ik het 1 persoon/1 job-principe kunnen loslaten, en ik merk nu dat mijn ‘deeljobs’ meer en meer in de richting gaan van waar ik naartoe wil. Kort na het Rode Draden traject ben ik, naast mijn bijberoep studiebegeleiding, met een nieuwe opleiding (logopedie) gestart. Echt geweldig, mijn kennisspons glundert, en dat was dus het onmiddellijke effect van jullie programma. Mijn laatste nieuwe project is het opstarten van een kleuter- en lagere school in de buurt. Ik heb die sprong maar durven wagen omdat ik dankzij het Rode Draden traject mijn puzzel heb durven leggen en niet meer bang ben om verschillende deelstukken uit elkaar te halen. Als anderen dat horen slaan ze bijna tilt, maar ik schaam me nu echt niet meer dat ik dit soort combinaties nodig heb. Nu, een jaar na het programma gevolgd te hebben, kan ik bevestigen dat de effecten duurzaam zijn. Dominogewijs, blijven de puzzelstukjes juist vallen.”

– Goele Jans

“Voor mij was het thuiskomen en handvaten aangereikt krijgen door mensen die een creatieve generalist echt kunnen ‘zien’. Het contact met de coaches met elk hun eigenheid vond ik bijzonder waardevol!”

– Guy Bastijns

 

Jouw gidsen in dit Rode Draden Avontuur

Silvia Derom

Founder van de Creatieve Generalist en ontwikkelaar van dit Rode Draden Programma. Mensen helpen om hun veelzijdigheid als een troef te zien én toch tegemoet te komen aan de behoefte om ‘kapstokken’ te hebben: daar krijgt Silvia maar niet genoeg van! 

 

Sofie Leemans

Professional uit het coachnetwerk van de Creatieve Generalist, en co-ontwikkelaar van dit Rode Draden programma.  Sofie combineert 3 grote passies: reizen, schrijven en psychologie. Met haar heb je de garantie dat het niet blijft bij denken of uitstellen!

 

 

 

FAQ

 

Is deze cursus ook geschikt voor mij als ik nog zoekende ben in wat ik wil gaan doen?

 

We benaderen het rode draad-thema vanuit verschillende invalshoeken, waardoor je er -ongeacht de fase waarin je zit- sowieso iets uithaalt. Nadenken over wat jouw vele interesses verbindt, kan je net helpen om je verdere koers te bepalen. Daarnaast krijg je oefeningen aangereikt waarop je nadien nog kan blijven terugvallen.

 

Wat als ik mijn rode draad toch niet vind?

 

Met de oefeningen uit dit programma stel je jezelf de goede vragen. De antwoorden daarop laten zich echter niet altijd afdwingen. De juiste houding hier is er enerzijds actief mee bezig zijn, en anderzijds ook loslaten. We helpen je om met deze tegenstrijdigheid om te gaan. Als jij hiermee aan de slag gaat, zullen er antwoorden opduiken. Maar soms vraagt dat tijd, en ook actie. Je hoeft niet te wachten op jouw rode draad om dingen te gaan uitproberen, integendeel. In dit programma geven we aan dat ‘doen’ ook expliciet aandacht.

 

Hoeveel tijd moet ik hiervoor voorzien?

 

 • Voorzie een gemiddelde van 1 à 2 u per week voor de video’s en oefeningen. Sommige opdrachten vragen niet meer dan een paar minuten per dag bewuste aandacht, maar zullen doorwerken op een onbewust niveau. Wie weet krijg je dan zomaar een ‘aha momentje’ onder de douche ;-). Afhankelijk van of er die week een workshop, een Q&A of een bijeenkomst voorzien is, voorzie je natuurlijk extra tijd.
 • De weken van 4/1 en 11/1 staan in het teken van de pitches, waarvoor je best voldoende ruimte voorziet.  

 

Hoe verloopt de betaling?

 

Klik je op onze inschrijfknop, dan wordt je rechtstreeks naar de betaalomgeving geleid. Je kiest daar de betaalwijze waar jouw voorkeur naar uitgaat en je krijgt automatisch een factuur toegezonden. Let wel goed op dat je de juiste gegevens invult en je jouw BTW nummer niet vergeet, indien van toepassing.

 

 

Kan ik in schijven betalen?

Je kan kiezen voor een gespreide betaling (4x 250 euro excl. BTW), of een betaling in één keer (890 euro excl. BTW). Kies je voor de gespreide betaling, dan betaal je de eerste schijf bij inschrijving. De volgende schijven volgen telkens met 1 maand interval.

 

 

Meer rust in mijn hoofd? Minder verwarring bij anderen?

 

Pin It on Pinterest

Share This