Eerstvolgende workshop: 20 juni – Omgaan met keuzestress

“Wat ons leven vormgeeft zijn de vragen die we ons stellen, weigeren te stellen of nooit aan denken om te stellen.”
(filosoof Sam Keen)

Je hebt zo van die vragen, die je even stil doen worden. Je weet er niet meteen een antwoord op, maar je voelt dat er iets onder ‘borrelt’. De moeite om te verkennen, of gewoon te laten bezinken. Onszelf vragen stellen zorgt ervoor dat dingen in beweging kunnen komen. Bij het oplossen van problemen kan de oplossing zelfs gewoon liggen in het herformuleren van de oorspronkelijke vraag.

Coaches worden getraind in deze kunst van het ‘vragen stellen’. Persoonlijk hou ik het meest van vragen die verrassen, die je met een nieuwe blik naar iets doen kijken. Daarom maakte ik voor jullie een lijstje op van inspirerende, niet-alledaagse vragen die daarenboven ook nog eens generalisten-proof zijn. Want geef toe, de vragen zoals “wat is jouw ene grote passie?” of “waar zie jij jezelf binnen 5 jaar?” bezorgen ons meer stress dan dat ze ons in beweging brengen.

Tip: kies er een vraag uit en laat je hersenen er even op ‘kauwen’. Dit doe je door de vraag dagelijks te herhalen (hoeft niet hardop, bv. een post-it op je badkamerspiegel kan ook prima werken), liefst op een vast tijdstip. Laat het nadien weer los, en je zal zien, creatieve antwoorden zullen op de meest onverwachte momenten opborrelen. Wil je meer weten over technieken die je vaardigheden in het stellen van vragen aanscherpen? Dan zijn deze 2 boeken aanraders:

Denken als Leonardo     kaizen

Maar nu, de vragen! Dit is mijn selectie voor jullie:

1. Wat zijn je micro-passies?
In een blog van John Williams, auteur van “Screw work, let’s play”, lanceert hij het concept ‘micro-passies’, of kleine interessegebieden waar je op dit moment enthousiast over bent. Een verademing voor wie z’n hele leven al vruchteloos jaagt op die ‘ene ware passie’. Hoe traceer je die micro-passies? Door jouw nieuwsgierigheid te volgen, maar ook vraag 3, 5 en 6 kunnen heel veel aan het licht brengen!

2. Wat is jouw tennisbal?
Denk aan een hond die als een bezetene achter een tennisbal aanzit. Wat heeft een soortgelijk effect op jou? Voor mij staat die tennisbal voor jouw drijfveer, jouw motivatie bij het oppikken van een interesse, project, job of hobby.

3. Wat slorpt jou zodanig op dat je er zelfs voor zou vergeten te eten of naar toilet te gaan?

4. “Wat zou je doen mocht je 20 bonus-jaren cadeau krijgen?
Hoeveel en wat zou je dan allemaal gedaan krijgen?” Dit is een leuke variante op de klassieke vraag “Hoe zou je je tijd invullen mocht je nog maar 6 maanden te leven hebben?”. Ik kwam dit tegen in een interessante download van CV-expert en ‘Career Designer’ Ilona Vanderwoude. Volgens mij is deze vraag een voltreffer voor de meeste creatieve generalisten, die vaak het gevoel hebben dat ze met één leven niet genoeg hebben of 24u op een dag gewoon te kort is.

 5. Welke opoffering of worsteling kan je door de vingers zien?
Originele vraag (zo leuk geformuleerd dat ik jullie dit niet wil onthouden) is eigenlijk: “What’s your favourite flavor of shit sandwish and does it come with an olive?”

 6. Wat zijn de bezigheden waar je meestal in verzeild geraakt?
Een vraag dat ik zelf vaak in mijn coaching gebruik. Probeer jezelf te ‘betrappen’ op de dingen die je er toch nog bijneemt, ook al heb je nog veel ander werk staan. Of dingen die je zelfs in zieke of vermoeide toestand nog doet.

Welke vraag weekt bij jou het meeste los? Komen er antwoorden opborrelen? Deel ze hier en inspireer zo ook andere collega-generalisten!

Bronnen: