Eerstvolgende workshop: 28 maart – Meer energie & flow dankzij jouw talenten

„Ik pas niet helemaal in het hokje van comedian” zegt Arnout Van den Bossche aan de telefoon. Hij nam contact met me op nadat iemand hem suggereerde dat hij “misschien wel eens een creatieve generalist kon zijn”. Zijn nieuwsgierigheid was gewekt. En na zo’n uitspraak de mijne ook! We besloten elkaar te interviewen voor onze respectievelijke blogs…


Terwijl Arnout zijn materiaal uitstalt voor het video-interview met mij, aanschouw ik niet minder dan een creatieve generalist aan het werk. „Comedian” dekt hier duidelijk de lading niet. Vandaag is hij niet de komiek, maar ontpopt hij zich tot cameraman, lichtman, interviewer en monteur. Tussenin checkt hij ook nog eens af en toe hoe zijn Facebook-ad voor een voorstelling in Nederland loopt. Nog voor het interview begint, krijg ik al zo’n beetje een beeld waar de sterktes van Arnout Van den Bossche precies liggen.

 

 

Arnout, vertel eens, wat is jouw achtergrond, opleidingsgewijs dan?

Ik studeerde voor burgerlijk ingenieur, materiaalkunde om precies te zijn. Later vulde ik dit aan met een opleiding Bedrijfseconomie. Toen al voelde ik aan dat ik méér in mij had dan enkel die technische, analytische kant.

 

Eentje „just for the fun”, welke jobs deed je tot nu toe allemaal?

Hou je vast! Aankoopanalist, Projectingenieur, Productieplanner, Kwaliteitsingenieur, Business-consultant, Proces-analist, Projectmanager, Procesmanager, Product- en proces owner, Account Technical consultant, Complex Bid manager, Innovatie-adviseur, Creativiteits-consultant, Comedian.

Noot voor de lezer:
Geen paniek als je bij de helft van de jobs geen idee hebt wat het precies inhoudt. Ik ook niet. Maar de lengte van het lijstje is veelzeggend, niet? Ik was er alleszins redelijk van onder de indruk (en ik ben iets gewoon!) en vroeg voor alle zekerheid toch maar eens hoe oud Arnout is: 42.

 

Hoe kwam je op het idee stand-up comedian te worden? Vanwaar kwam die „goesting”?

Ondanks mijn verlegen natuur, heb ik altijd interesse gehad in entertainment.

Als kind experimenteerde ik bv. al met goochelen. Ik herinner me een goochelboek dat me als 17-jarige werd aangeraden in een gespecialiseerde winkel: één dik boek gewijd aan één goocheltruc! Ik ben daar een jaar mee bezig geweest i.p.v. te studeren. Ik leerde mezelf ook jongleren, werkte mee aan de „revues” op de unief, … Eigenlijk wou ik vanalles doen, dat studeren dat kwam er alleen maar bij.

Een aantal rolmodellen hebben mijn goesting alleen maar aangesterkt. Het fascineerde me mateloos hoe die mensen erin slagen hun publiek „vast te pakken”. Zelf was ik als goochelaar technisch wel goed, maar minder vlot in het optreden.

 

Hoe ben je er dan toch in geslaagd?

Het kantelpunt kwam er in 1997, toen ik dankzij een workshop bij de Hoegaarden Stand-up Tour kennis maakte met stand-upcomedy en er contacten uitbouwde. Hierdoor kon ik meetoeren met andere -toen nog beginnende- stand up comedians als Wouter Deprez, Henk Rijckaert, Freddy De Vadder, Nigel Williams, Piv Huvluv, Gunter Lamoot en Bert Gabriëls.

Weet je, ik verveelde me eigenlijk steendood op het werk. Ik heb een uitdaging nodig, en vond die in het „comedian worden”. Net wanneer iets onmogelijk lijkt, wil ik het proberen. Ik bestudeerde andere professionals -comedians, public speakers tot zelfs predikanten- en probeerde de code te kraken w.b. “de kunst van een publiek boeien”.

Maar je hebt niet alles zelf in de hand, dat leerde ik als innovatie-adviseur. Je kan geen golf doen ontstaan als enkeling. 15 jaar geleden was er niemand geïnteresseerd in stand-up comedy. Deels dankzij de vedettencultuur die op tv ontstond, werd een carrière in comedy plots wél mogelijk. Ik voelde die golf, en surfte mee.

Ging het jou dan meteen voor de wind?

Niet meteen. Het was pas toen ik resoluut koos voor waar ik goed in ben dat de resultaten navenant werden. Ik pas niet bepaald in het plaatje van de “rock en roll artiest”. Ik ben eerder het “professor type”. Wanneer ik dat ten volle ging uitspelen, kwam er iets op gang.

 

Hoe hebben jouw vorige ervaringen je geholpen bij het behalen van jouw doel? Hoe kleurt dit wat je doet als artiest?

Wel, als eerste denk ik aan mijn opleiding Bedrijfseconomie, die mij als zelfstandige goed van pas komt. Ik ben een zelfstandige die zijn boekhouder verstaat.

Ook van mijn professionele ervaringen pluk ik nu de vruchten. Zelfs van de ellende die ik meegemaakt heb. Dat is het materiaal waarop ik terugval in mijn huidige show (“Burn-out voor beginners”). Mensen voelen dat het écht is, en authenticiteit is belangrijk in het comedy-gebied.

Er zijn jobs geweest waar ik mensen aanstuurde, en dat moet ik nu ook doen, met mijn leveranciers dan. Daarbij komt dat ik van wat ze aanleveren meestal ook wel wat weet (bv. IT) en dus niet helemaal overgeleverd ben aan wat zij mij vertellen.

En hoewel het mensen misschien zal verbazen, als comedian kan ik ook volop mijn technische talenten inzetten. De beste artiesten wéten: humor heeft iets heel technisch. Ook alles er rond: de strategie (zoals: met wie ga je samenwerkingen aan?), de marketing, … allemaal domeinen waarin ik mezelf in heb verdiept en dat maakt het verschil. Ik zet o.a. volop in op e-mail marketing met een adressenbestand van rond de 11000 (!) en ben online heel present. Collega’s die dit luik minder ter harte nemen, hebben het vaak moeilijker.

Mijn ingenieursblik kan je terugvinden in hoe ik de dingen opbouw, het is steeds een proces van voortdurend herhalen en meten. Alles is voor mij een prototype waar constant aan gesleuteld wordt. Ook mijn shows. Mijn huidige act, “Burn-out voor beginners”, is begonnen met een stuk van 10 min., nu heb ik in totaal 90 min. aan show! Ik kom met elk stukje heel snel naar buiten, test het uit en werk bij. Het is net zoals software testen, je bouwt veel kleine feedbackmomenten in.

Ik zie mezelf niet als artiest, maar meer als een creatieve ondernemer of creatieve ingenieur.

 

Als iemand jou vraagt „wat doe jij?” of „wie ben jij?”, wat antwoord je dan?

Ik ben van het principe: „wat op je naamkaartje staat ben je niet, dat doe je.” En antwoord dan ook vaak met de voorzichtige woorden: „Ik ga nu door het leven als comedian”, of “Jullie zouden me in het vakje van cabaretier kunnen steken”.

Maar dat vakje voelt als een beperking. Dat is niet mijn eindstation. Er zit meer in mij.

Wat wel mooi is aan comedy, is dat het de ultieme zoektocht naar jezelf is. Wist je dat veel acteurs hierdoor terugdeinzen van comedy? Ik leerde wat ik kan en wat absoluut niet. Ik moet geen muziek of dans in mijn shows steken. Maar complexe zaken super simpel uitleggen, dat is wél een talent van mij. Ik overdrijf daarin en dan wordt het humor. Ik heb strategisch inzicht, kan een plan maken. En ik ben goed in het bewaren van de helikopterview.

 

Je leert graag nieuwe dingen. Wanneer is voor jou het doel bereikt? Hoe voel je dat je dat plafond bereikt hebt?

Als ik aan een expert kan zeggen: “daar heb je een steek laten vallen.” Als ik “een lastige” word voor zo iemand, een volwaardige gesprekspartner, dan heb ik bereikt wat ik wou!

 

Wat is het volgende dat schijnt aan de horizon?

Veel dingen natuurlijk! Ik wil mijn show vertalen, en hem door anderen laten spelen. Maar er leeft ook een wens in mij om opleidingen te geven over hoe ondernemer te worden, hoe je een carrièreswitch aanpakt. Ik zie het in de vorm van een event, één dag waarop alles aangereikt wordt. Onder het motto „laugh en learn”, zou ik ook comedy inzetten om het verteerbaar te maken. Online cursussen lijken me een mooie aanvulling. Ik ga altijd heel erg op zoek naar uniciteit en speel dat dan uit.

Maar het is ook belangrijk dat ik mijn huidige activiteiten boeiend hou. Als ik aan het touren ben, probeer ik altijd ook nieuwe dingen te ontdekken. Ik heb me bv. een tweedehands mobilhome gekocht zodat ik voor mezelf daartoe meer mogelijkheden kan creëren!

 

 

Bio

 

Arnout Van den Bossche is een Vlaamse stand-upcomedian en burgerlijk ingenieur. In 2009 won hij Humo’s Comedy Cup. Kenmerkend voor zijn stijl is het gebruik van eenn flip-over met stiften en een maatpak met gecombineerde das, bril en schoenen. Hij tourde voordien met zijn voorstelling „De relatiefluisteraar” en boekt nu successen met „Burn-out voor beginners”.

www.arnoutvandenbossche.be