Eerstvolgende workshop: 20 juni – Omgaan met keuzestress

Toen ik 4,5 jaar geleden besloot te ‘springen’, was dat vooral vanuit de drijfveer mijn eigen job te kunnen uitvinden. Mijn goesting te kunnen doen. En als dat me genoeg geld kon opleveren om te kunnen rondkomen dan was dat goed. Een vrij naïef begin als ondernemer, of eerder zelfstandige, want dat zijn nog twee verschillende mindsets volgens mij. Als product van de non-profit sector had ik werkelijk geen flauw idee wat termen zoals ‘verdienmodel’, ‘schaalbaar maken’, ‘growthhacking’, … echt wilden zeggen. Maar veel ideeën en goesting, dat had ik wél.

Ik zette mijn eerste stappen via Starterslabo, waar ik aan de slag ging met een businessidee dat niet rendabel bleek te zijn. In datzelfde traject probeerde ik wel een aantal dingen uit, waardoor mijn huidige missie op mijn pad kwam. Ik had ondertussen begrepen dat je, om kans op succes te willen hebben, je allereerst ergens een echte ‘pijn’ moet detecteren én daar een aantrekkelijk antwoord op moet kunnen formuleren. Deze keer vertrok ik vanuit de markt, en niet vanuit één of ander idee waar ikzelf op verliefd was. Lesson learned, weet je wel.

En zo geschiedde. Ik beet me vast in de wereld van de ‘én-én mensen’ onder ons, ik doopte ze ‘creatieve generalisten’. Mensen die niet te reduceren zijn tot 1 interessse, vakgebied, job, of business. Ik las, ik interviewde, ik stuurde enquêtes uit, … totdat ik een kristalhelder zicht kreeg op de pijnen en behoeftes van deze doelgroep. Behoeftes die duidelijk nog niet bediend werden elders. Al gauw bouwde ik een succesvolle coachpraktijk uit, maar ook een community (nu 1600 leden in een besloten Facebookgroep). Ook offline heerst er een bijzondere vibe binnen de community, zoals gebleken is op het seminar dat ik op 7 oktober organiseerde samen met Dionne Hendriks en 120 creatieve generalisten wist te bekoren. De term ‘creatieve generalist’ begint duidelijk een eigen leven te leiden, en andere coaches beginnen ook op deze doelgroep in te zetten.

Op dit moment zit ik weer in een nieuwe fase in mijn onderneming. Mijn doel is niet om mijn eigen praktijk nog meer te laten groeien, maar om mijn kennis door te geven. Dit doe ik momenteel met trainersopleidingen waar ik andere professionals leer hoe ze deze veelzijdige profielen het best kunnen begeleiden. Uit deze pool haal ik coaches die deel willen uitmaken van mijn coachnetwerk. Zij krijgen van mij visibiliteit, maar ook ondersteuning via intervisies en vrij gebruik van zelf ontwikkelde tools, enz.

 

 

Ik wil ook meer inzetten op online courses, een manier voor mij om mijn diensten schaalbaar te maken en zo meer mensen te bereiken. Op dit moment bouw ik aan een tool + een cursus die ondernemende creatieve generalisten kan helpen bij het maken van keuzes: “waar zeg ik ‘ja’ op en waar zeg ik ‘nee’ op? Hoe ga ik om met het steeds zien van opportuniteiten? Hoe zorg ik ervoor dat ik me niet verlies in die veelheid van opties?”. You get the picture ;-).

Mijn visie voor de komende jaren is duidelijk: ik wil dit onderwerp nog meer op de kaart zetten in Vlaanderen. In de toekomst zullen we steeds meer de talenten nodig hebben van creatieve generalisten, het is tijd om hen een volwaardige plek te geven naast de specialisten van deze wereld.

En persoonlijk laat ik me in mijn ondernemerschap leiden door mijn hunkering naar zoveel mogelijk vrijheid. Omdat vrijheid sowieso belangrijk is voor mij, maar ook omdat een aantal chronische gezondheidsissues mij dwingen om slim te zijn en niet te trappen in de valkuil van slaaf te worden van mijn eigen onderneming. Het netwerk van Zeker Van Haar Zaak heeft me hier heel sterk in geïnspireerd. Ik wil dus maximaal inzetten op verdienmodellen die me toelaten vrij te zijn en tijd te kunnen steken in het werken aan mijn zaak i.p.v. in mijn zaak. Want de grootste verrassing voor mij was misschien wel dat ik het liefst van al ondernemer ben, meer nog dan iemand die ‘gewoon haar job vrij wil invullen’. Zo zie je maar, je kan blijven nieuwe facetten ontdekken van jezelf ;-)!


Silvia – Dag van de ondernemer, 16.11.2018